Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA acuză China că sprijină războiul Rusiei din Ucraina. Raportul care ar putea escalada relațiilor dintre Washington și Beijing

Autoritățile de la Beijing au furnizat, cel mai probabil, Moscovei tehnologie esențială, precum drone și avioane de luptă, pe care le folosește în războiul din Ucraina, relevă un raport realizat de serviciile de informații ale Statelor Unite, conform Euronews.com.

China este acuzată că ar sprijini armata rusă în Ucraina. Potrivit raportului, Beijingul este ”un sprijin din ce în ce mai important pentru Rusia în efortul său de război, furnizând probabil Moscovei tehnologie esențială și echipamente cu dublă utilizare folosite în Ucraina”.

Echipamente pentru navigație, tehnologie de bruiaj și componente pentru avioanele de luptă ar fi fost furnizate de China, în pofida controalelor internaționale.

Informațiile din raportul făcut public joi ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu Statele Unite, care a mai avertizat Beijingul să nu sprijine efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Potrivit sursei citate, modul în care China se poziționează față de războiul din China este complicată. Beijingul nu a condamnat invazia rusă și reproduce retorica Moscovei împotriva Occidentului. Cu toate acestea, a evidențiat integritatea teritorială a Ucrainei și a prezentat un plan de pace.

China a negat că a trimis ajutor militar Rusiei. De asemenea, raportul serviciilor americane relevă că Beijingul a ajutat Rusia să ocolească sancțiunile occidentale, devenind "un partener economic și mai critic" pentru Moscova de la începutul războiului declanșat în februarie 2022.

Beijingul a achiziționat mai multă energie din Rusia, petrol și gaze redirecționate din Europa. În plus, autorii raportului susțin că Rusia a exportat de două ori mai mult gaz petrolier lichefiat în China în 2022 comparativ cu 2021. Veniturile din petrol și gaze naturale reprezintă o sursă vitală de finanțare pentru războiul Rusiei în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE