Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kim Jong Un a prezentat noile rachete nord-coreene. Serghei Șoigu și un înalt reprezentant al Partidului Comunist Chinez au fost invitați

Cu ocazia aniversării a 70 de ani de la armistițiul care a pus capăt războiului Coreei (1050 - 1953), liderul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat noile rachete balistice și intercontinentale, cu capacitate nucleară, precum și drone de atac produse de țara sa.

Au fost invitați la paradă și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, respectiv un înalt reprezentant al Partidului Comunist chinez, Li Hongzhong. Aceștia apar în niște fotografii prezentate de agenția de stat nord-coreeană KCNA, care susține că noile rachete balistice intercontinentale Hwasong-17 şi Hwasong-18 au o rază de acțiune care le-ar permite atingerea oricărei ținte de pe teritoriul SUA. Iar Hwasong-18 folosește combustibil solid și a fost testată în aprilie și iulie.

Kim Jong Un a discutat separat cu Serghei Șoigu

În timpul paradei, Kim Jong Un "a transmis un călduros salut de luptă", iar ministrul Apărării, Kang Sun-nam, a acuzat SUA şi aliaţii lor de sporirea tensiunilor din regiune.

Rusia și China sunt membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, care a decis sancțiuni împotriva Coreei de Nord, în 2006, pentru acest program balistic și nuclear al Phenianului. Până acum, Rusia și China s-au abținut de la orice poziție care le-ar fi putut asocia cu dezvoltarea arsenalului strategic și nuclear al Coreei de Nord.

Însă atât Rusia, cât și China sunt acum în favoarea relaxării sancțiunilor, în contrast cu înăspririle cerute de SUA.

Vizita rușilor și chinezilor în Coreea de Nord semnifică un parteneriat întărit

Această vizită a delegațiilor ruse și chineze este prima pe care Coreea de Nord o primește după pandemia de COVID-19.

Însă această paradă poate fi considerată ca "un indiciu care vrea să arate legitimitatea puterii lui Kim Jong Un și că nord-coreenii sunt pregătiți să facă față amenințărilor strategice din partea dușmanilor. Toate aceste evenimente indică apariţia unui nou război rece în jurul Peninsulei Coreene", potrivit lui Yangmo Ku, profesor de științe politice la Universitatea Norwich din SUA, citat de BBC.

Agenția nord-coreeană KCNA susține că liderul Kim Jong Un a participat la o cină cu Serghei Șoigu, cu care a discutat separat despre cooperarea în domeniul apărării. Astfel, liderul nord-coreean și-a arătat solidaritatea cu rușii.

În discursul său, Șoigu a numit armata nord-coreeană "cea mai puternică din lume". În plus, ministrul rus al Apărării i-a citit lui Kim Jong Un mesajul din partea lui Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE