Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban: Există un mare potenţial în cooperarea cu România şi Slovacia

Cooperarea Ungariei cu România şi Slovacia are "un mare potenţial", a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio.

Comentând reacţiile la discursul său recent de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, Orban a spus că s-a întâlnit cu omologul său român Marcel Ciolacu şi că vrea să dezvolte o relaţie bună cu acesta, potrivit Agerpres.

Noul premier român este "tânăr, puternic şi agil, şi cred că putem face unele lucruri importante împreună", a adăugat el.

În legătură cu Slovacia, Orban a spus că în această ţară vor avea loc alegeri generale în septembrie.

Referindu-se la interpretările contradictorii ale istoriei postbelice, premierul a afirmat că cele două ţări nu vor putea avansa spre o poziţie armonioasă şi că problema este mai bine să fie lăsată pe seama istoricilor.

"Ar fi o greşeală să permitem ca această problemă să domine relaţiile dintre Slovacia şi Ungaria", a adăugat el.

La începutul discursului rostit sâmbătă, la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, Orban a dat de înțeles că a primit un document oficial de la Ministerul român de Externe ce conținea subiecte sensibile pe care să nu le abordeze. Liderul de la Budapesta a sugerat că i s-a recomandat să nu vorbească despre unități administrativ teritoriale care nu există, făcând aluzie, cel mai probabil, la Ținutul Secuiesc.

"Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să, absolut, omit din discursul meu", a precizat Orban, potrivit Agerpres.

Viktor Orban a amintit că Ungaria va prelua anul viitor președinția UE și că sprijină demersurile României în vederea aderării la spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE