Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Propagandiștii lui Putin aplaudă victoria lui Geert Wilders în alegerile olandeze

Ultranaționaliștii de la Moscova îl salută pe liderul olandez de extremă-dreapta drept un „susținător al Rusiei”, informează Politico. Publicația precizează că Wilders se definește prin antipatia sa față de Islam și față de Uniunea Europeană. Wilders esteadeptul ideii ieșirii Olandei din Uniunea Europeană (Nexit). Presa olandeză relatează că dintre principalii concurenți la alegerile parlamentare din Olanda, el a fost și cel mai prietenos cu Rusia. Articolele și analizele elogioase la adresa liderului extremist olandez apărute în presa rusă confirm acest lucru.

Mass-media oficiale de la Moscova aplaudă victoria electorală a lui Wilders

Postul de televiziune rus de orientare ultranaționalist Tsargrad, condus deținut de magnatul Konstantin Malofeev, un admirator entuziast al lui Vladimir Putin,  a difuzat o emisune în care Wilders, definit ca un „susținător al Rusiei”, era pus în antiteză cu prim-ministrul în funcție Mark Rutte, calificat  drept „susținător fanatic al Ucrainei”.

În emisiune au fost prezentate fotografii din 2018 când liderul extremist Geert Wilders s-a aflat în vizită la Moscova. Politicianul olandez s-a întâlnit cu mai mulți parlamentari și oficiali ruși. Printre aceștia s-a numărat și șeful comisiei de afaceri externe a Dumei, Leonid Slutsky, sancționat de Occident pentru anexarea Crimeei de către Rusia. Într-o altă fotografie, Wilders este văzut stând în fața stemei și drapelului Rusiei în Duma de Stat, cu un text însoțitor: „Opriți Rusiafobia. Este timpul pentru Realpolitik. Parteneriat în loc de dușmănie!”.

Geert Wilders s-a opus introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei

Publicația Politico reamintește că, în timpul vizitei sale la Moscova acum cinci ani, Geert Wilder fugea de întrebările jurnaliștilor occidentali, dar a acordat interviuri pentru postul de stat rus Russia Today în care l-a lăudat pe președintele Vladimir Putin ca lider, apreciind că acesta este un politician „mai favorabil” decât liderii UE. În urma anexării ilegale a Pensinsulei Crimeea de către Rusia, Partidul Libertății condus de Geert Wilders s-a opus introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei.  Wilders a fost unul dintre cei politicieni care au refuzat vizita în parlamentul olandez a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În timpul campaniei electorale, Partidul Libertății a promis că va reduce ajutoarele militare și financiare oferite Ucrainei de către Olanda.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE