Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun olandezii despre victoria extremei în alegeri. Discursul împotriva migrației a câștigat electoratul

Victoria extremei drepte în alegeri este privită de olandezi ca un semnal clar că societatea dorește o schimbare de paradigmă. Discursul împotriva migrației a fost principalul factor care a dus la succesul Partidului Libertății, mai cred oamenii. Este una dintre cele mai mari răsturnări de situație în politica olandeză, de la al Doilea Război Mondial. Un cutremur politic a cărui undă de șoc s-ar putea resimți în toată Europa. 

Discursul împotriva migrației i-a adus victoria neașteptată extremei-drepte. Liderul Partidului Libertății, Geert Wilder, a promis și un referendum privind ieșirea Regatului Țărilor de Jos din Uniunea Europeană, în condițiile în care Olanda este stat fondator. Unii votanți spun că mesajul transmis la urne este cât se poate de clar. Olandezii vor o schimbare de paradigmă. 

Barbara Belder:Niciodată nu poți să știi. Nu poți știi de ce este în stare un partid care nu a guvernat niciodată cu-adevărat. În același timp, viziunile partidului sunt fundamental diferite de cele cu care suntem obișnuiți. Însă cred că este prea mult să spunem că suntem îngrijorați. Este un semnal foarte clar că olandezii vor ceva diferit.”

Geert Wilders, supranumit de unii versiunea olandeză a lui Donald Trump, are însă nevoie de susținerea altor partide pentru a forma guvernul. Deocamdată este complet izolat. Sunt votanți care speră la un compromis politic, deși misiunea pare imposibilă. 

Tom Hendriks: Mă gândesc puțin la o cale de mijloc. Dacă asta funcționează. Dar este foarte dificil să punem stânga și dreapta împreună. Deci, vedeți că Partidul Libertății este cel mai mare. Apoi verzii și stânga. Rămâne de văzut dacă se poate găsi un numitor comun acolo, dar asta este aproape nerealist. Așa că sunt foarte curios să văd ce se va întâmpla.”

Norbert van Beelen: ”Ca să fiu sincer, cred că foarte mulți oameni se concentrează asupra unei singure probleme: imigrația. Iar acest partid (Partidul Libertății condus de Wilders -n.r.) promovează această temă de foarte mulți ani. Cred că oamenii de asta l-au votat, imigrația și toate celelalte aspecte legate de părăsirea Uniunii Europene, este o întoarcere a privirii spre interior, nu spre exterior, care este dat uitării. Totul se reduce la imigrație.”

Partidul a câștigat în jur de 35 de mandate din cele 150, peste dublu față de rezultatul ultimelor alegeri. Pe locul doi s-a plasat alianța de stânga, condusă de Frans Timmermans, în timp ce formațiunea de centru-dreapta aflată la guvernare până acum este abia pe locul al treilea. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE