Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalul „Victor Babeș” are 105 posturi vacante. În plin sezon al infecțiilor, spitalul caută medici, asistente și personal TESA

Spitalul Clinic „Victor Babeș” din București este unul dintre cele mai mari unități sanitare care tratează bolile infecțioase. Anul trecut, 100 de cadre medicale au plecat din spital, iar în primele 10 zile din ianuarie, încă 5 persoane și-au dat demisia. Asta înseamnă că spitalul funcționează cu un deficit de 105 angajați în cea mai aglomerată perioadă a anului din punct de vedere medical. 

Din spital lipsesc 11 medici din următoarele specialități: de laborator, infecționiști, pneumologi și radiologi. Posturile vacante se traduc prin muncă în plus pentru personalul rămas, în plin sezon al infecțiilor respiratorii și cu toate paturile ocupate. Mai mult, zilnic, la Camera de Gardă, se prezintă în jur de 350 de persoane, adulți și copii. 

Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babes”: ”Oamenii devin extrem de obosiți, extrem de obosiți, și fiind din ce în ce mai obosiți, tind să mă și clacheze unii dintre ei și să aleagă niște locuri mai puțin solicitante.  Ăsta este foarte evident acum la nivelul asistenților medicali. Tragem practic de ei de colo-colo pe secțiile de spital ca să acoperim gărzile, turele ș.a.m.d.” 

Spitalul ar mai avea nevoie de peste 50 de angajați

Problema lipsei de personal nu se referă doar  medici. În organigrama spitalului ar mai fi nevoie de peste 50 de asistente și infirmiere.

Cornelia Năstase, Director de îngrijiri medicale: ”Și stăm și ne tocmim și stăm și ne gândim pe cine luăm, de unde luăm să asigurăm continuitatea serviciului. Colegele mele, în special asistentele șefe, vin și efectiv își varsă necazul și suferința. Și eu le strâng și nu am soluții.”

Sunt și 11 posturi vacante pentru personalul TESA, referenți de specialitate, ingineri  sau liftier. Florentina este șefa resurselor umane la Spitalul „Victor Babeș”  de peste 20 de ani.  Lucrează 12 ore pe zi, nu 8, cum ar fi normal, și o dată la 2 weekenduri vine să muncească. Iar concediu… încă mai are de luat 34 de zile. 

Florentina Stan, șef serviciu resurse umane, R.U.N.O.S., Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”: ”Suprasolicitat, repet acest cuvânt, având în vedere numeroasele adrese, situații pe care ni le cere Casa de Asigurări, pe care ni le cere ministerul pe care mi-l cere, DSP-ul, Administrația Spitalelor, toată lumea solicită adrese cu termene de pe-o zi pe alta. De foarte multe ori m-am gândit să plec, fiindcă privatul nu are așa legislația atât de bogată cum avem noi cei din stat și oferă și mult mai multe ban voucherele acela de sănătate.”

Chiar dacă guvernul a deblocat  peste 7.600 de posturi din sănătate și asistență socială, angajarea efectivă a oamenilor se va face, cel mai devreme în luna februarie. Până atunci, potrivit legii, aceste posturi trebuie sa fie scoase la concurs și, mai ales, să existe candidați dornici de a lucra în spitalele statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE