Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficit de medici și asistente în Germania. De ce aleg să profeseze în străinătate

Germania se confruntă cu deficit de personal în domeniul medical. Medicii și asistentele medicale la început de carieră aleg să meargă să profeseze în străinătate, unde birocrația este mai puțină și salariile mai mari.

Un studiu recent arată că în Germania vor fi peste 11.000 de posturi neocupate de medici și asistente până în 2035.

Birocrație împovărătoare și salarii mici

Asociațiile medicilor din Germania trag un semnal de alarmă cu privire la deficitul de personal din domeniul medical. Ele susțin că birocrația împovărătoare și salariile mici sunt motivele pentru care din ce în ce mai mulți tineri cu pregătire medicală aleg să profeseze în străinătate.

Dr. Peter Rott, ginecolog: În linii mari, aproximativ 4.000 de posturi aferente studiilor medicale au fost eliminate odată cu reunificarea. Cred că acest lucru devine din ce în ce mai vizibil. Este evident că din ce în ce mai puțini medici doresc să lucreze în Germania. De exemplu, cunosc mulți studenți la medicină care acum spun că acum condițiile sunt mai atractive în Danemarca. Cel mai probabil vor merge în Danemarca sau Suedia după ce termină studiile. Cunosc un număr semnificativ de profesioniști din domeniul medical care pleacă în Elveția pentru că sunt, de asemenea, mult mai bine remunerați.

Medicii au cerut o întâlnire de urgență cu ministrul german al Sănătății, care a promis că va renunța la impozitele prea mari. Doctorii spun, însă, că este nevoie și de mai puțină birocrație și de o digitalizare pe scară largă a sistemului medical.

”Deficitul de medici este o problemă persistentă”

Dr. Dirk Heinrich, președintele Asociației Medicilor Rezidenți din Germania: Modul în care va arăta viitorul serviciilor medicale în regim ambulatoriu depinde în mare parte de măsurile care vor fi luate în continuare. Mai ales dacă propunerile noastre vor fi puse în aplicare și dacă vor apărea îmbunătățiri semnificative în asistența medicală specializată. În acest caz, nu va fi așa de rău. Dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va fi cu adevărat grav. Pentru că deficitul de medici este o problemă persistentă.

Laurin Gerdes, student la medicină și membru al Asociației medicale Hartmannbund: Pe de altă parte, cred că trebuie să elaborăm noi metode, cum ar fi integrarea medicilor pensionari, de exemplu, prin telemedicină sau alte tehnologii.

Medicii germani nu sunt singurii supărați

Medicii germani avertizează că pacienții vor aștepta ajutor medical în fața ușilor închise, în cazul în care politicienii nu acționează rapid.

Liv Stroud, jurnalist Euronews: Medicii germani nu sunt singurii supărați. Doctorii sloveni au ieșit în strada săptămâna aceasta, iar medicii din Marea Britanie au organizat cea mai lungă grevă din istorie. Întrebarea rămâne, deci, cât de mult valorează sănătatea?

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE