Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicul care face minuni pentru bebelușii grav bolnavi. Zece ani de la deschiderea secției ”Terapie intensivă Nou născuți - Marie Curie”

”Am avut pacienți pe care niciodată nu am crezut că o să-i externăm. Mă bucur că Dumnezeu a lucrat așa în viața mea”. Sunt cuvintele unui om… mare, care clipă de clipă luptă pentru a salva cele mai mici vieți. I se spune Îngerul copiilor. Îl flatează. Nicio clipă nu spune ”e prea mult pentru mine, e prea mult pentru România”.

Acum zece ani, Cătălin Cîrstoveanu a pus bazele celei mai moderne secții de terapie intensivă neonatologică din estul Europei. A salvat peste 3.000 de vieți, iar doi dintre învingători au venit să-i mulțumească.

Imaginați-vă un bebeluș internat la terapie intensivă nu câteva zile, ci luni sau ani. Sună cumplit, dar asta însemnă… că a învins. Așa cum au făcut-o Erica și Filip.

Erica s-a născut mult prea specială pentru ca cineva să aibă îndrăzneala să îi dea o speranță. Dar nu și doctorul Cîrstoveanu. A ajuns în incubator, cu mama lăuză care aflase că în România malformația fetiței ei era imposibil de tratat. Dar România nu e un întreg univers. Fetița a fost trimisă în Italia, unde i s-a făcut operația de lungire de intestin. S-a întors la Marie Curie, unde au urmat alte trei intervenții. La 2 ani, legată la zeci de aparate, a ieșit prima data… în curtea spitalului.

Mihaela Bădescu, Mama Ericăi: Este linia dintre viață și moarte și ești pe muchie de cuțit de fiecare dată,  iar un nou-născut întotdeauna are nevoie de părinte pentru susținere și, cum le ziceam altor mămici, când intri la copil acolo, lacrima nici în suflet să nu fie pentru că acel copilul simte, simte imediat că este o problemă. Trebuie să înțeleagă că are pentru ce trăi.

4 ani a stat Erica internată. Mama ei nu a lipsit nicio zi. A învățat de la personalul medical tot ce s-a putut învăța și împreună au plecat acasă. Până anul trecut, fetița a fost ținută în viață cu nutriție parenterală la domiciliu, adică pe cale intravenoasă.

Cătălin Cîrstoveanu: Mi-am adus aminte de niște vremuri. N-aveam orizont atunci. Nu știam încotro. OK, mergem în Italia, ce se întâmplă? Pleacă acasă? Trăiește?

Erica a trăit! Așa cum o face și Filip. Și el are 10 ani, și el e un învingător. Mama a aflat la naștere că băiatul ei are afecțiuni grave. A fost operat și trăiește. La asta speră acum și alte mame.

27 de camere, 27 de mici pacienți

Jumătate dintre ei cu probleme cardio-vasculare grave. Miruna este unul dintre cei 1.000 de copii care se nasc anual în România cu malformații cardiace. Are 5 luni și a trecut deja prin trei operații pe cord. Urmează a patra, iar apoi Silvia speră să-și ducă fetița acasă, unde o așteaptă frățiorul ei de 7 ani.

În tot acest timp, pe listele de așteptare apar cazuri noi. O mamă speră deja de 95 de zile că va fi loc și pentru copilul ei. Doctorul Cîrstoveanu are pe propriul telefon o aplicație, oglinda secției, cum o numește el, care zi și noapte îi spune câți copii așteaptă o șansă, un pat liber.

Cătălin Cîrstoveanu, șef secție TINN „Marie Curie”: Să nu credeți că toți pacienții noștri supraviețuiesc și am văzut că cei care nu supraviețuiesc în afară, nu supraviețuiesc nici la noi, dar ne interesează enorm de mult să fim cât mai profesioniști, să fim cât mai umani cu acești oameni. Au murit 100. de când avem aplicația.

În urmă cu 10 ani, Cătălin Cîrstoveanu a implementat un concept preluat de la un spital de top din Statele Unite ale Americii, care a revoluționat terapia intensivă neonatală în România - un singur pacient în camera. Pe secția considerată cea mai bună din sud-estul Europei, și care a costat peste 2 milioane de euro, există farmacie, bancă de lapte matern, cardiolog, neurolog, kinetoterapeut, nutriționist. Cam 30 de oameni, atât numără o singură echipă care are în grijă un nou-născut. În plus, peste tot sunt ecrane pe care vezi toate semnele vitale ale fiecărui pacient, secundă de secundă. Așa se evită ceea ce medicii numesc decesul neașteptat.

Cătălin Cîrstoveanu, șef secție TINN „Marie Curie”: Lucrurile au fost extraordinare pentru noi și nu pot să spun că am schimbat ceva ce înainte de 10 ani nu făceam, în sensul cum tratam noi pacienții noștri, însă coordonatele s-au schimbat radical. Am avut pacienți pe care am început să-i externăm și niciodată nu am crezut că o să-i externăm. Discutăm despre pacienți pe care i-am ventilat pe termen lung în spital, multă vreme.

300 de vieți sunt salvate anual aici

Însă România rămâne țara cu cel mai mic buget pentru Sănătate. Țara care pierde în fiecare an cei mai mulți nou-născuți din întreg spațiul European, aproape 6 dintr-o mie. Iar una dintre cauze este numărul insuficient de paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți. Dar lucrurile încep să se miște și la noi. La Constanța, s-a deschis o secție după modelul celei de la București, urmează Târgu Mureș și, poate cel mai important, anul viitor s-ar putea finaliza extinderea secției de la București, care va însemna încă 20 de paturi.

Cătălin Cîrstoveanu, șef secție TINN „Marie Curie”: Ne cam sperie numărul. 47 de paturi e un număr imens, este cea  mai mare secție de NAI chirurgicală pe care o știm, ne sperie lucrul ăsta, dar pe de altă parte ne dăm seama că aici au avut șansa maximală. Mă bucur că Dumnezeu a lucrat așa în viața mea și lucrul ăsta nu-mi creează un ego mai special. Dumnezeu lucrează prin oameni, dar cred că lucrează și mai bine prin oamenii care muncesc mult.

Costurile extinderii secției sunt acoperite printr-un parteneriat public privat. Cei care vor să contribuie pot da un SMS în valoare de 2 euro, la 8844 cu textul BINE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE