Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua varintă de coronavirus descoperită a fost numită de OMS "variantă de interes"

Pandemia de coronavirus a debutat la începutul anului 2020, sub diverse variante care au apărut pe parcurs. Acum cercetătorii au descoperit o nouă variantă, denumită JN.1, iar cazurile cele mai multe sunt în China, India și SUA.

A apărut o nouă variantă de coronavirus, denumită JN.1

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o consideră "variantă de interes", din cauza vitezei foarte mari de răspândire, ca urmare a mutațiilor în proteina spike. Însă riscurile pentru populație rămân scăzute, așa cum susține sursa citată, mai ales că vaccinurile oferă o protecție destul de bună în acest moment, cu toate că cercetătorii consideră încă neclară capacitatea acestui JN.1 de a depăși pprotecția pferită de vaccinuri.

Această nouă variantă se înscrie în linia cunoscută din ultimii trei ani, când au apărut diferite mutații. Centrul de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) a anunțat că JN.1 se răspândește în SUA cel mai repede în acest moment, iar între 15 și 29% dintre infectările din această țară sunt provocate de acest JN.1.

Dar chiar și în aceste condiții, OMS avertizează că această iarnă va cunoaște o răspândire foarte mare a cazurilor. În plus, fiind iarnă, circulă mai multe virusuri respiratorii sau pneumonii infantile, care cunosc acum o creștere în emisfera nordică, conform BBC.

"Noi anticipăm că aceasta variantă va determina o creștere a cazurilor de SARS-Cov-2 în mijlocul unui val de infectări bacteriene și virale de alte tipuri, în special în țările care sunt în sezonul de iarnă", a precizat OMS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE