Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul Național FIV, blocat în 2024. Nu mai sunt bani pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro

Programul Național pentru Creșterea Natalității nu va continua și în 2024. Ministerul Finanțelor l-a blocat din lipsa banilor.

Asta, după ce la un an de la lansarea programului FIV, ministrul Familiei, Natalia Intotero anunța că va veni și în 2024 în sprijinul cuplurilor infertile și chiar va dubla numărul beneficiarilor.

În anul 2023, primul an de funcționare a programului de creștere a natalității, Ministerul Familiei a avut buget pentru 10.000 de proceduri FIV. Însă, cererea a fost mult mai mare de atât. Astfel că au fost înregistrate, în total, peste 25.000 de solicitări. De la începutul programului, au fost făcute peste 2.400 de deconturi la farmacii și aproape 2.200 de deconturi la clinici pentru proceduri medicale.

Rezultatele primului an de derulare a programului național FIV

Programul Național FIV a avut rezultate în primul an de derulare. Mai exact, Ministerul Familiei a anunțat că au fost înregistrate 52 de nașteri, iar 1.010 sarcini sunt în evoluție.

În ce constă sprijinul oferit de Ministerul Familiei:

Statul oferă 15.000 de lei, adică un voucher în valoare de 5.000 de lei, care este destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, de 10.000 de lei, pentru achitarea procedurilor medicale prescrise. Întreaga procedură FIV poate ajunge, însă, la peste 6.000 de euro.

La nivel global sunt peste 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane care suferă de infertilitate, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

În ceea ce privește natalitatea în România, cifrele sunt dezastruoase. De pildă, în primul semestru din 2023, în țara noastră s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 145 de ani. Altfel spus, este cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE