Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA au autorizat pentru prima dată un medicament pentru depresia postnatală

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a anunţat vineri că a autorizat pentru prima dată un medicament pentru tratamentul depresiei postnatale sau postpartum.

Este o afecțiune cu care se confruntă multe femei după naștere, însă a fost considerată mult timp un subiect tabu, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Zurzuvae, produs de laboratoarele Sage Therapeutics, este "primul medicament oral indicat pentru tratamentul depresiei postnatală la adulţi", a declarat FDA într-un comunicat.

Ce este depresia postnatală

O tulburare fizică şi psihică care poate dura câteva luni, depresia postnatală este o "situaţie gravă şi potenţial fatală, în timpul căreia femeile simt tristeţe, un sentiment de vinovăţie, de inutilitate", a declarat Tiffany Farchione, şefa departamentului de psihiatrie din cadrul FDA.

În fiecare an, aproximativ o jumătate de milion de femei din SUA suferă de depresie postpartum.

"A avea acces la un medicament pe cale orală va fi o opţiune benefică pentru multe dintre aceste femei care se confruntă cu sentimente extreme şi care, uneori, pun viaţa în pericol", în special prin gânduri suicidare, a afirmat Tiffany Farchione în comunicat.

Potrivit a două studii citate de FDA, pacientele care au primit Zurzuvae "au prezentat îmbunătăţiri semnificativ mai bune ale simptomelor lor decât cele din grupul placebo".

Una din opt femei prezintă simptome de depresie

Autorităţile recomandă administrarea unui comprimat de 50 mg în fiecare seară, timp de 14 zile. Preţul acestuia nu a fost dezvăluit.

În prezent, aproximativ una din opt femei care au născut prezintă simptome de depresie postpartum şi, dintre acestea, doar un sfert primesc tratament, subliniază Asima Ahmad, manager medical al companiei Carrot Fertility.

Deşi "există o serie de medicamente care tratează depresia, zuranolona (ingredientul activ), studiat ca tratament pentru depresia postpartum, are o eficacitate mai rapidă şi o perioadă de tratament mai scurtă decât alte medicamente deja disponibile", afirmă specialista.

Zurzuvae poate începe să-şi facă efectul după doar trei zile de tratament, a subliniat ea.

Agenţia Medicamentului recomandă femeilor care urmează tratamentul să nu conducă în timpul administrării acestuia, din cauza efectelor secundare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE