Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tații, mai implicați în creșterea copiilor. Studiu: Peste jumătate dintre ei și-au îmbunătățit relația cu copilul lor

Unul din nouă părinți care stau acasă să aibă grijă de copil în primii ani de viață este tatăl. Cel puțin așa arată datele de anul trecut documentate de o universitate de prestigiu din Marea Britanie. Pandemia a jucat un rol important în egalizarea rolurilor de gen în familii. Numărul bărbaților care își asumă mai multă responsabilitate în creșterea copiilor a crescut cu 34% față de 2019, arată un studiu sociologic.

65% dintre tați și-au îmbunătățit relația cu copilul lor

Generația milenialilor are un comportament diferit față de creșterea copilului, iar pandemia de COVID-19 a accelerat acest lucru. Un studiu din 2021, realizat de sociologi de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, arată că 65% dintre tați și-au îmbunătățit relația cu copilul lor, iar 48% au spus că se simt mai competenți ca părinți.

Antonio Amuza, sociolog: „Oamenii s-au întors în sânul familiei, au lucrat de acolo, au trebuit să gestioneze acest echilibru dintre viața profesională și viața personală chiar de acolo, din gospodărie, motiv pentru care, o bună parte din bărbați care erau deconectați de la viața gospodăriei au înțeles care sunt abilitățile, competențele de care au nevoie, și le-au pus în practică. Principala variabilă care influențează această deschidere și echilibrare a rolurilor și a statusurilor într-o familie o reprezintă, bineînțeles, nivelul de educație.”

Trendul acesta se observă și în România.

Antonio Amuza, sociolog: „În orașele mari, București, Cluj, Iași, acolo unde există mari angajatori, vedem că aceste trenduri iau amploare și în țara noastră. Bineînțeles, țara este în continuare împărțită în două între mediile de rezidență urban-rural, mai ales că în zona rurală există un soi de conservatorism.”

Tudor, un tată român, a ales să își ia concediu de paternitate pentru a-și ajuta soția.

Tudor, tată: „Încerc cât de mult pot să o sprijin pe soția mea, pentru că ea face un efort mai mare, se trezește și noaptea, desigur e și în timpul zilei și încerc cât de mult să o sprijin și să o ajut cu ce pot eu. Din ce am văzut, și am prieteni și prin alte țări, România are printre condițiile mai favorabile din Europa care dau șansa să faci acest lucru și țări care se mândresc în a promova familia, cum ar fi, de exemplu, vecina noastră Ungaria, nu au condiții atât de favorabile cum sunt în România.”

În primele 11 luni ale anului 2022 s-au născut doar 13.205 copii

Tudor are și un sfat pentru părinți.

Tudor, tată: „Le-aș sugera să-și dea șansa să trăiască aceste experiențe. Sunt clipe pe care nu vrei să le pierzi. Zicala aceea: „Copiii cresc foarte repede”. Încep să-mi dau seama cât adevăr e în spatele acestei zicale și cu atât mai mult mă face să vreau să fiu alături de copilul meu, de soția mea în aceste momente.”

Cele mai noi cifre ale Institutului Național de Statistică arată că în primele 11 luni ale anului 2022 s-au născut doar 13.205 copii. Astfel, numărul nou-născuților a ajuns la minimul ultimilor 134 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE