Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alăptarea bebelușilor, încurajată doar în teorie. În România, doar 12,6% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni

Săptămâna mondială a alăptării se sărbătorește în România cu o statistică îngrijorătoare. Doar 12,6% dintre copiii din țara noastră sunt alăptați exclusiv în primele șase luni, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății. La nivel mondial, procentul ajunge la aproape 48%, potrivit UNICEF. Lipsa orei magice în multe maternitățile din România, dar și hrănirea bebelușilor cu lapte praf îngreunează mult procesul de alăptare, spun specialiștii.

Raluca a născut în urmă cu trei ani un băiețel perfect sănătos de aproape 4,5 kilograme. Și-a dorit foarte mult să-l alăpteze. Deși citise mult despre acest subiect, după naștere situația s-a complicat. 

Raluca Zamfir, mămică: ”Născând prin cezariană, mi s-a spus: stai liniștită, oricum în prima seară nu ai cum să alăptezi, pentru că ai primit diverse medicamente. N-are rost, nici nu te chinui, copilul o să fie hrănit de noi. Când am fost mutați în rezervă, el fiind obișnuit să primească mult și repede, când îl puneam la sân, adormea. Dacă insistam, începea să plângă și tot la biberon ajungeam.”

Proaspăta mămică a trecut prin momente grele după naștere pentru că nu-și putea alăpta pruncul. Presiunea socială era un motiv în plus de anxietate.  

Raluca Zamfir, mămică: ”Simțeam că nu pot să-mi îndeplinesc funcția mea de mamă, să-mi hrănesc bebelușul. Am trecut printr-o perioadă în care am încercat orice. Medici, consilier în alăptare, trimiteam mailuri noaptea, disperată. Primeam sfaturi, nu există să nu poți alăpta, sigur faci tu ceva greșit, sigur e ceva ce se rupe la tine. Chestia asta îmi adâncea o depresie, care deja se instalase.”

Primele zile după naștere, esențiale pentru procesul de alăptare

Primele zile după naștere sunt esențiale pentru inițierea procesului de alăptare. De multe ori, însă, este exact perioada în care multe mămici sunt separate de bebeluși și merg să-i alăpteze după un program stabilit de maternități, din trei în trei ore. Și pentru că bebelușilor nu li se face foame la ore fixe, asistentele îi mai hrănesc și cu lapte praf. Acest obicei sabotează grav procesul de alăptare, susțin consultanții în alăptare. 

Ana Groza, Educator perinatal LCCE Lamaze, consultant în alăptare: ”Bau-baul numărul unu nu este laptele praf, ci dispozitivul cu care acesta este folosit. Sunt maternități care de mult timp nu mai hrănesc bebelușii cu biberonul. Bebelușii sunt hrăniți cu seringa, cupa, lingurița. De multe ori, accesul mamei nu este permis pe perioada nopții, de exemplu. Din trei în trei ore, dar numai ziua, ceea ce duce la angorjarea sânilor, iar copilul este hrănit cu lapte praf.” 

În multe maternități din străinătate se aplică conceptul orei magice, când copilul este pus pe pieptul mamei imediat după naștere. În felul acesta hrănirea la sân a bebelușului se declanșează în mod natural. În România, ora magică nu durează, de fapt, mai mult de cinci minute, în care mămica abia reușește să-și vadă nou-născutul. În țara noastră sunt doar 32 de maternități certificate de OMS și UNICEF drept "Spital Prieten al Copilului", adică maternități care încurajează alăptarea și care țin cont de recomandările specialiștilor în acest sens. 

Ana Groza, Educator perinatal LCCE Lamaze, consultant în alăptare: ”Ministerul Sănătății a preluat inițiativa Spital Prieten al Copilului. Această preluare a dus la un blocaj.” 

Care sunt principalele beneficii ale alăptării

În contextul Săptămânii Mondiale a Alăptării, o pictură, care ilustrează o mămică ce-și hrănește bebelușul la sân, a apărut pe unul dintre pereții Maternității Giulești din București. A fost creată la inițiativa Asociației SAMAS, în colaborare cu Administrația Spitalelor. Este a doua pictură de acest gen, care încurajează alăptarea. Prima a apărut anul trecut la Spitalul Filantropia.

Laptele matern este considerat alimentul ideal pentru sugari. Conține anticorpii și nutrienții de care nou-născutul are nevoie în primele luni de viață. OMS recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni și continuarea alăptării până la doi ani, în paralel cu diversificarea. Cele mai recente date arată că în România doar 12,6% dintre bebeluși sunt alăptați exclusiv în primele șase luni, la nivel european procentul ajunge la 25%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE