Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Adopția unui copil, un proces de lungă durată. Cât de complicat e ca un copil să fie declarat adoptabil

România are aproape 7 mii de copii care așteaptă să facă parte dintr-o familie, însă viitorii părinți își doresc să înfieze copiii perfecți. Ziua Națională pentru Adopție amintește în fiecare an cât de greu se poate înfia un copil în țara noastră, chiar dacă legea adopției a fost simplificată. În România, adopția unui copil poate dura cel puțin un an.

Laura Pascu, mama unui copil adoptat: Sebastian a fost refuzat de 8 familii înainte de noi, ceea ce mi se pare crunt, pentru că oamenii își doresc copilul perfect. Acest copil perfect nu există.

Laura Pascu are 46 de ani și a adoptat un băiețel. A povestit pentru Euronews Romania prin ce a trecut până când l-a avut acasă pe Sebastian.

Laura Pascu, mama unui copil adoptat: Procesul de adopție în sine a durat 9 luni, cât o sarcină. Mai exact, 3 luni până am obținut atestatul, 3 luni până ne-au găsit copilul și încă 3 luni în care l-am vizitat, ne-am împrietenit.

Nu toți copiii abandonați sunt la fel de norocoși ca Sebastian. Acum, în România sunt 42.000 de minori în servicii sociale rezidențiale, în grija asistenților maternali sau în alte forme de plasament. Dintre aceștia, în jur de 6.800 sunt declarați copii adoptabili. De cealaltă parte, avem aproximativ 2.700 de familii cu atestatele de adopție obținute.

Potrivit autorităților, majoritatea cuplurilor care vor să înfieze un copil își doresc să adopte bebeluși

Însă cei mai mulți dintre copiii declarați adoptabili au peste 6 ani, ceea ce înseamnă că pleacă din start cu o șansă în minus de a deveni parte dintr-o familie.

Copiii abandonați ajung până la această vârstă fără să fie adoptați, din cauza procesului complicat pe care îl parcurg până să fie declarați adoptabili.

Vișinel Bălan, activist pentru drepturile copiilor din sistemul de protecție: Instituțiile statului nu au capacitatea să centralizeze un fenomen, și anume, fenomenul copiilor abandonați la naștere. Noi nu avem o statistică, nu avem o analiză reală cu acele mame care își abandonează copiii în spital. Sub 7 ani este interzisă instituționalizarea. În acest moment ai o asistență maternală ocupată aproape integral. Ai o populație de copii abandonați cu vârstă mare, pe care mulți dintre părinți nu îi vor și e de înțeles.

În 2022, în România au fost adoptați aproape 1.600 de copii. În alte țări din Uniunea Europeană, procesul de adopție poate fi mai rapid decât în țara noastră. În Suedia, de exemplu, adopția unui copil durează în medie șase luni, în timp ce în România poate dura până la un an sau chiar mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE