Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliere psihologică pentru mame, decontată de stat. Câte femei sunt afectate de depresia post-partum

Mamele vor putea beneficia de consiliere psihologică, până la 4 luni de la naștere, dacă sunt înregistrate la Casa de Asigurări. Măsura vine pentru a trata depresia post-partum care apare la aproximativ 15% dintre femeile din Europa, conform OMS.

Până acum, serviciile de psihoterapie erau disponibile doar timp de cinci zile după naștere pentru mamele care se aflau încă în maternități. Noua lege a fost aprobată de Președintele Klaus Iohannis săptămâna trecută și vine ca o completare a opțiunilor deja disponibile. Mamele vor putea beneficia de terapie până la 126 de zile de la naștere.

Diana Morar, deputat: Tânăra mamă poate să solicite un număr de șase ședințe psihologice în această perioadă, pe care statul le decontează, fiind incluse în pachetul de bază al asiguratului. Deci, calitatea mamei care solicită acest serviciu, în primul rând, trebuie să fie acea de asigurată în sistemul național de sănătate.

Consilierea psihologică va fi oferită în baza bugetului aprobat, buget care nu a fost încă stabilit. Terapia și evaluarea vor fi făcute în maternități sau chiar și în cabinetele private care au contracte cu casa de asigurări. Dar experții care se ocupă de naștere spun că nici măcar în momentul de față nu avem psihologi suficienți în spitale și că este nevoie de mai mulți oameni specializați. Altfel, legea va rămâne doar pe hârtie.

Melania Tudose, Asociația Moașelor: Ne lipsesc niște specialiști, și aici am să menționez moașa, care este un pion foarte important în suportul acordat, mai ales psihoemoțional, femeii gravide și femeii lăuze și proaspetei mămici. Neavând acest personaj calificat, chiar și în maternități ne lipsește, nu văd altă persoană care ar putea să identifice depresia post-partum.

OMS: Aproximativ 15% dintre femeile din Europa se confruntă cu depresia de după naștere

Psihologii spun că numărul real este mult mai mare, dar din cauza stigmei, multe femei se confruntă cu depresia în tăcere. Depresia netratată poate duce și la gânduri suicidale. Studiile arată că una din cinci mame are astfel de gânduri.

Raluca Șerban, psiholog: Din păcate, depresia post-partum este extrem de prezentă în rândul mămicilor. Nivelul de cultură al unor persoane, problemele economice, sentimentul de vinovăție, cutumele culturale converg către o ascundere a acestor probleme.

Aproximativ una din 7 femei dezvoltă depresie după naștere. Peste 80% dintre ele nu primesc un tratament adecvat. Un studiu recent arată că perioada pandemiei a fost și mai tulburătoare. Peste 50% dintre mame au avut stări de anxietate chiar după naștere.

Psihologii spun că familia trebuie să fie atentă la mai multe semnale și nu doar în primele săptămâni. Depresia post-partum poate să apară chiar și la un an după naștere.

Raluca Șerban, psiholog: Poate să manifeste o agitație psihomotorie. Să aibă insomnii, să aibă o stare de neliniște. Poate să-i lipsească pofta de mâncare, pofta de viață. În același timp, o îngrijorare excesivă față de felul în care își îngrijește bebelușul. Teama că nu va putea face față solicitărilor bebelușului.

Aceste stări nu vin doar din cauza propriilor așteptări sau ale familiei, ci și din cauza presiunii din mediul online de a fi o mamă perfectă. Un lucru nerealist, conform psihologilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE