Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea femeii lovite peste fese de un bărbat necunoscut, pe stradă. Are și origini africane și a mai fost agresată

O femeie merge pe stradă alături de prietenele ei și din senin, este lovită peste fese de un bărbat necunoscut. Conform studiilor din România, majoritatea femeilor au trecut printr-o traumă în spațiul public. Ce este diferit acum? De această dată, Nina, femeia care a fost agresată în Suceava, a câștigat în instanță. Agresorul a fost condamnat la închisoare în primă instanță. Nina a trecut a doua oară printr-o experiență traumatizantă, prima dată în copilărie, în țara tatălui ei, Nigeria.

Umilită și neputincioasă

În momentul agresiunii de pe străzile Sucevei, Nina s-a simțit umilită și neputincioasă. Durerea fizică a urmelor lăsate pe corpul ei era la fel de mare ca durerea emoțională.

Cristina Bucșă, avocat: „Multă lume ar putea spune că da, este o simplă palmă, dar a fost o palmă înaintată cu atâta forță, încât a simțit-o chiar câteva zile, dacă își poate imagina cineva o astfel de forță.”

„O voce pentru toate femeile”

Deși a fost născută în 1971, în Suceava, Nina are și origini africane. Nu este la prima agresiune de acest fel. La vârsta de doar 18 ani tatăl ei a dorit să o supună unui act de cruzime des întâlnit în Africa acelor ani. Mutilarea genitală.

A scăpat ca prin urechile acului cu ajutorul unui prieten. De atunci a început să militeze pentru drepturile femeilor. Pentru Nina, acest proces nu este doar o victorie personală. Avocata ei spune că până și autoritățile au încercat să o descurajeze, dar ea a continuat.

Cristina Bucșă, avocat: „Cu siguranță întreaga sa activitate în domeniul apărării drepturilor femeilor a făcut-o să își continue demersurile și a dorit să fie o voce practic pentru toate femeile care sunt în aceeași situație și care sunt descurajate nu numai de societate, dar și de către organele judiciare.”

Victimele se învinovățesc pentru ce li se întâmplă

Psihologii spun că de cele mai multe ori, victimele se vor suferi mult după agresiune, se vor învinovăți pentru comportamentul agresorului.

Radu Leca, psiholog: „(N. red. Victima) simte puternic noțiunea de umilință, simte răvășitor și covârșitor sentimentul de neîmplinire, se învinovățește și crede cu toată tăria că ea este cea vinovată. Anxietatea și depresia încep să facă casă bună cu victima, lucru inacceptabil.”

Când lumea tace, agresorii prind încredere, spun experții în protecția femeilor. În România, o treime dintre românce nu se simt în siguranță când se află pe stradă, în școli sau la serviciu.

Cristina Praz, membră a centrului Filia: „Noi nu avem o educație în sensul ăsta și de multe ori nu știm că uite, există totuși niște legi care ne protejează și avem și o educație civică destul de slabă aș spune eu. Nu vorbim despre formele astea, pe de-o parte nu știm, pe de-o parte nu suntem încurajate și într-adevăr istoricul nostru cu autoritățile de cele mai multe ori nu e unul bun.”

Agresorul din Suceava, cu violență și chiar viol, a primit o pedeapsă în prima instanță de nouă luni în închisoare pentru lovire sau alte violențe și trei luni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Mai mult de atât, va trebui să-i plătească Ninei despăgubiri morale în valoare de 7.500 de lei.

Cristina Bucșă, avocat: „Eu cred că ceea ce a cântărit în ochii judecătorului a fost faptul că condamnatul a dat dovadă de o totală lipsă de interes față de procedura judiciară și de procesul penal în sine. Deși a fost citat de 4-5 ori, cu mandat de aducere, acesta nu s-a prezentat la niciun termen de judecată. Din contră, în urmă cu un an, în plină desfășurare a procesului penal, acesta a plecat din țară”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE