Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marșul pentru siguranța femeilor: Sute de persoane au mărșăluit împotriva violenței domestice

Peste 2.000 de oameni au luat parte la marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, în Capitală, pentru a trage un semnal de alarmă asupra violenței împotriva femeilor. Manifestația a avut loc și în alte patru orașe mari din țară. În România, doar în prima jumătate a acestui an au avut loc peste 40.000 de cazuri de violență domestică în care a intervenit poliția. În multe alte situații, autoritățile nici nu sunt anunțate.

Cazurile de violență domestică, dublate în ultimii doi ani

Liliana a fost într-o relație abuzivă timp de 14 ani cu fostul ei soț. Nu va uita niciodată nopțile dormite pe băncile din parc. Acum e o învingătoare. A reușit să scape tocmai datorită copiilor ei.

„Fetele mele? M-au sprijinit din toate punctele de vedere. Ele tot timpul îmi spuneau <Mami, fă ceva să ieșim de aici, mami fă ceva să ieșim de aici.> Și am făcut-o,” a declarat Liliana, supraviețuitoare.

Cazurile de violență domestică aproape s-au dublat în ultimii doi ani. Andreea Braga de la centrul FILIA spune că numărul crescut de cazuri arată de fapt că mai multă lume raportează abuzul față de anii precedenți. Multe județe nu au un buget alocat pentru centrele de ajutor.

„Ne dorim să existe centre pentru victimele de violențe sexuale. Să existe adăposturi în fiecare județ, să existe locuințe protejate, dar să fie investiții făcute și în personalul care se ocupă de aceste centre care să fie format, să știe cum să intervină în cazuri de violență domestică și să acorde tot sprijinul necesar victimelor,” a spus Andreea Braga, Centrul FILIA.

Implicarea bărbaților, crucială

O altă problemă pe care o semnalează ONG-urile este și faptul că lumea  este reticentă să se implice atunci când vede că o femeie este abuzată.

„Cine poate să facă ceva, într-adevar sunt doi actori. Pe de-o parte statul, prin instituțiile sale. Acuma la nivelul violenței domestice, legislația e mai bună, dar cred că ar trebui implementată mai bine și al doilea factor este cetățeanul care ar trebui sa oprească,” a declarat Mihaela Sasarman, Asociația Transcena.

În România, 1 din 4 femei a fost agresată de partener. Organizațiile pentru combaterea violenței împotriva femeilor spun că și implicare bărbaților în această cauză este crucială.

„Îmi doresc ca toate femeile din România să aibă parte de serviciile adecvate de care au nevoie și în primul rând să se simtă în siguranța,” a spus Faiăr Silviu, creator de conținut.

„Cred că e important mesajul ăsta și pentru bărbați pentru că eu cred sincer că cultura asta patriarhală nu afectează doar femeile, ci afectează într-o mare măsură și bărbații,” a spus Zlăvog Alexandru, creator de conținut.

Peste 5.000 de ordine de protecție au fost emise anul acesta în urma abuzurilor și 31 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței domestice. De la începutul acestei luni, în România, agresorii pot fi monitorizați electronic. Dar numai în județele Mureș, Iași, Vrancea și municipiul București. Poliția Română a implementat proiectul pilot privind brățările electronice. Au fost deja cumpărate peste 900 de kituri de monitorizare electronică, iar în următorii trei ani vor fi în total 15.000 de brățări.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE