Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marșul ,,Anti-Sărăcie”: Sindicaliștii cer majorarea pensiilor și salariilor

Criza energetică a scos mii de români în stradă. Marșul ,,Anti-Sărăcie”, așa cum a fost numit de sindicaliștii de la Cartel Alfa, a paralizat centrul Capitalei. Oameni veniți din toată țara au protestat din cauza facturilor mari și a scumpirilor. 

Marșuri, organizate în aproape fiecare oraș

„Nu numai utilitățile au crescut, ci în cascadă și celelalte prețuri și ca atare renunțam la mâncare, la medicamente, la ce putem si noi, de îmbrăcăminte nu mai vorbesc, deja a trecut pe ultimul plan. Nu mai spun de cărți, știți, noi mai citim încă, suntem din generația veche,” a spus Liana Ștefan, protestatar.

„Anul trecut în aceeași perioadă plăteam la gaze 100 de lei, chiar acum săptămâna asta mi a venit factura 200 de lei, la energie cred că undeva cu 70 la suta a crescut pana acum,” a declarat un protestatar.

Caravanele cu protestatari au plecat luni din Zalău și Suceava și au organizat marșuri în aproape fiecare oraș prin care au trecut. Sindicaliștii cer stoparea creșterii prețurilor și mărirea salariilor și a pensiilor.

Aflat la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis este singurul oficial care a reacționat. 

„În ce privește protestele de astăzi, oamenii pe bună dreptate sunt îngrijorați, suntem în criză, lumea așteaptă răspunsuri clare, răspunsuri care vin să le explice oamenilor cum vom trece iarna, ce vom face la primăvară, ce vom face în iarna viitoare. Așa cum cred că creșterea pensiilor trebuie corelată cu inflația cred că și salariile trebuie să fie într-un fel rezonabil corelate cu inflația. Dacă nu există creșteri de pensii și salarii înseamnă că de fapt populația plătește prețul crizelor și acest lucru mie nu mi se pare corect,” a declarat Klaus Iohannis președintele României.

Oamenii spun că vor sta în stradă până în momentul în care autoritățile vor lua măsuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE