Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă susține că pensiile vor crește în raport cu rata inflației. „Pensionarii din România nu merită să suporte această povară”

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, joi, că veniturile pensionarilor vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023 în raport cu inflația.

Șeful Exercutivului a afirmat că „nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei".

„Am discutat acest subiect şi, analizând toate datele de inflaţie, putem cu toţii să vedem că astăzi inflaţia a depăşit 15%, după ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. Inflaţia este la 15,9 şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii dumnealor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel încât pentru pensionari să asigurăm creşterea pensiei cu rata inflaţiei", a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că ar fi rezonabil ca în decizia creșterii pensiilor de la 1 ianuarie 2023 să se țină cont de inflația care depășește 15%.

„Dacă vorbim de creşterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Ştiu că s-au vehiculat tot felul de propuneri: 10%, 11%, dar haideţi să vedem lucrurile în context mai mare, nu putem să aşteptăm de la pensionari să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie. Și atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată.

Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere până în 15%, aşa cum probabil s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia şi încă un aspect pe care eu personal îl consider esenţial; trebuie atenţie specială, sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari", a spus şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE