Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai mare pensie din România este de aproape 13.000 de euro. Pensia medie este sub 2.000 de lei

Pensia medie în România este undeva pe la 380 de euro, adică sub 2.000 de lei. Sunt însă și pensionari români care o duc foarte bine.

În România există și pensionari care sunt lipsiți de grijile financiare. Din informațiile furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, cele mai mari pensii sunt în București, iar cel mai fericit pensionar primește de la stat o pensie de 63.000 de lei pe lună, adică aproape 13.000 de euro.

Cele mai mari 8 pensii depășesc toate suma de 40.000 de lei pe lună, în timp ce peste 100 de români au pensii de peste 20.000 de euro pe lună.

În Europa, cele mai mari pensii de stat se plătesc în Norvegia, Elveția și Finlanda. Cu cei peste 5 milioane de pensionari și o pensie medie de 380 de euro, România se află printre codașele Europei.

Pensia medie este mai mică decât în România doar la vecinii noștri din est, Rusia, Belarus, Ucraina și Moldova, dar și în Bulgaria și Albania.

Ce spune ministrul Finanțelor despre impozitarea pensiilor speciale

Adrian Câciu spune că pensiile speciale vor fi impozitate, iar după ce va fi finalizată o analiză privind aceste indemnizaţii, aceasta „va fi prezentată coaliţiei cu toată argumentaţia şi juridică, economică şi fiscală”.

„Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei”, a spus Adrian Câciu la briefingul de presă de după ședința de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE