Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât câștigă, în medie, un pensionar în România: „Merg în piață, iau ce e mai ieftin, că nu-mi ajung banii”

Publicat de: Euronews

Viața e tot mai scumpă în România, iar cei mai afectați sunt pensionarii. Pensiile în România sunt deja mult mai mici decât în alte state europene. Un pensionar român primește, în medie, puțin peste 1.500 lei.

„Este imoral și incorect ca prețul unor crize să fie plătit numai de pensionari”, a declarat președintele Klaus Iohannis, care a spus că și pensiile ar trebui să crească.

Klaus Iohannis, președintele României: „În condițiile ăn care avem inflație, avem prețuri în creștere, la energie, la alimente, la combustibil, peste tot, este evident că și pensiile trebuie să crească pentru a da șansa pensionarilor să-și permită cel puțin un minim necesar. Așa cum cresc salariile, atunci când avem inflație și prețuri în creștere, așa trebuie să crească și pensiile.”

Cum se descurcă pensionarii

Pensionar: „Ar trebui să le mărească.”

Pensionar: „Am 10 milioane cu măritul, acum. Am avut opt înainte. Mă descurc foarte greu. Ar fi bine să le mărească.”

Reporter: „Cum ar trebui să fie pensiile?”

Pensionar: „Normale.”

Reporter: „Și cum sunt acum?”

Pensionar: „Nu sunt normale.”

Pensionar: „Eu am 12 milioane, de urmaș, și nu mă ajută cu nimic.”

Reporter: „Și cum vă descurcați?”

Pensionar: „Foarte greu. Am zile când sunt pe zero. Asta e.”

Cei cu pensiile sub 2.000 de lei vor primi ajutoare de 700 lei

Cei cu pensiile sub 2.000 de lei vor primi ajutoare de 700 lei, însă pensionarii se întreabă cât timp se vor descurca cu ei.

Reporter: „O să vă descurcați mai bine?”

Pensionar: „Nu. Nu. O dată. Hai să spunem pe moment, o lună, două, dar după aceea ce faci?”

Pensionar: „Merg în piață, iau ce e mai ieftin, că nu-mi ajung banii. Ca să poți să trăiești de pe o lună pe alta, altfel nu faci față, rămâi muritoare de foame.”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „România nu este singulară în ceea ce se întâmplă acum în lume, și mai ales în UE. Am văzut și în Germania, s-au mărit pensiile, nu a fost atât de mare discuția. Este normal să se mărească pensiile, pentru că nu îi putem lăsa pe cei cu veniturile mici și pe pensionari, și nu este o pomană, este un drept al dânșilor, să ducă în spinare toată această perioadă complicată.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE