Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cromozomul Y a fost descifrat. Descoperirea poate ajuta la înțelegerea infertilității la bărbați, dar și a unor tipuri de cancer

Un nou pas important a fost făcut în înțelegerea genomului uman. Cromozomul Y a fost, în sfârșit, descifrat, iar cercetătorii au dezvăluit prima secvență completă a acestuia. Alături de cromozomul X, cromozomul Y are o structură deosebit de complexă și este unul dintre cei doi cromozomi responsabili de determinarea sexului, prezent doar la persoanele de sex masculin.

Cromozomul Y a fost descifrat

Genele cromozomului Y sunt responsabile de funcțiile reproductive, printre care producția de spermatozoizi, sau spermatogeneză. Descoperirea ar putea avea implicații importante în înțelegerea infertilității, dar și a mai multor tipuri de cancer.

Cromozomii sexuali formează una dintre cele 23 de perechi de cromozomi existenți în fiecare celulă umană.

"Acest aspect oferă, în sfârşit, prima vedere completă a codului unui cromozomul Y și dezvăluie peste 50% din lungimea cromozomului care lipsea până acum de pe hărţile noastre genomice", a precizat Karen Miga, profesor de inginerie biomoleculară la o Universitate din California.

Descifrarea întregului genom uman ar putea conduce la noi descoperiri privind materialul genetic al omului.

Acest cromozom Y se transmite de obicei de la un părinte de sex masculin la urmaşii de sex masculin.

Rolul cromozomilor

Cromozimii sunt structuri filiforme care transportă informația genetică de la o celulă la alta. Oamenii au o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Bărbații au un cromozom Y și un cromozom X, în timp ce femeile au doi cromozomi X, cu câteva excepții. Secvența completă a cromozomului X a fost publicată în 2020.

Până acum, cromozomul Y a fost exclus din multe studii privind diverse boli, după cum spune geneticianul ceh Monika Cechova, care este și co-autoare a studiului: "Cromozomul Y este cel mai mic şi cel mai rapid în evoluţie cromozom din genomul uman şi, de asemenea, cel mai repetitiv, ceea ce înseamnă că ADN-ul său conţine porţiuni de ADN care se repetă de mai multe ori".

Interesant este că, până acum, se credea că o parte din ADN-ul acestui cromozom ar fi de natură bacteriană.

Astfel, cu ajutorul noii descoperiri, ar putea să apară răspunsuri și în situațiile de azoospermie, adică absența spermatozoizilor din spermă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE