Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât plătesc țările din Europa pentru cuplurile care vor să aibă un copil. Care este situația în România

Un cocktail toxic de îmbătrânire a populației și de scădere a ratei natalității în Europa pune deja sub semnul întrebării sustenabilitatea sistemelor de securitate socială.

Rata medie de fertilitate în UE, de 1,50 bebeluși pentru fiecare femeie în 2020, este cu mult sub nivelul de înlocuire de aproximativ 2,1 bebeluși pentru fiecare femeie, necesar pentru a asigura o populație stabilă în linii mari în absența migrației.

Țările europene au venit cu diferite strategii pentru a încuraja femeile să aibă mai mulți copii. Una dintre cele mai frecvente este aceea de a oferi familiilor un "bonus pentru copii" - o recompensă în bani pentru fiecare copil pe care îl au.

Ce beneficii oferă statele din Europa

Marea Britanie oferă diverse beneficii pentru a încuraja cuplurile să aibă copii. De exemplu, alocațiile pentru copii sunt de 21,80 lire sterline (24,87 euro) pe săptămână pentru primul copil și 14,45 lire sterline (16,48 euro) pe săptămână pentru ceilalți.

Cetățenii pot solicita, de asemenea, ”Sure Start Maternity Grant”, o plată unică de 500 de lire sterline (571 de euro) pentru a ajuta la acoperirea costurilor legate de nașterea unui copil. Părinții sau tutorii pot solicita, de asemenea, credite fiscale și creditul universal, o prestație care le permite să solicite rambursarea a până la 85% din costurile de îngrijire a copiilor.

În altă parte în Europa, Finlanda este cunoscută ca fiind printre cele mai generoase. Între 2012 și 2022, una dintre cele mai mici municipalități din țară, Lestijärvi, a devenit faimoasă pentru că a acordat 10.000 de euro pentru fiecare nou-născut, într-un apel disperat pentru a revigora rata natalității din oraș.

Primarul interimar al localității, Markku Vehkaoja, a declarat pentru Euronews Next că schema s-a încheiat anul trecut, deoarece multe dintre familiile care primeau ajutorul financiar încasau banii și apoi se mutau în altă parte.

În Ungaria, clinicile de fertilitate sunt considerate "de o importanță strategică națională" de către premierul de extremă-dreapta al țării, Viktor Orbán.

Cuplurile tinere căsătorite din Ungaria pot, de asemenea, să ceară de la bancă un împrumut de până la 10 milioane de forinți (aproximativ 30.000 de euro), să nu mai plătească nicio dobândă pentru acesta dacă au un copil în termen de cinci ani și să vadă împrumutul anulat în întregime dacă au cel puțin trei copii. Între timp, femeile care au patru copii, sunt scutite permanent de plata impozitului pe venit.

În Grecia, se acordă un bonus de 2.000 de euro fiecărei mame care naște și care are reședința legală și permanentă în țară. În Italia, părinții pot solicita o indemnizație de naștere de până la 192 de euro pe lună pentru fiecare copil, în funcție de veniturile gospodăriei.

În Spania, proiectul de lege bugetară pentru 2023 va include, printre alte măsuri, o alocație lunară de 100 de euro pentru mamele cu copii cu vârsta sub trei ani.

Franța este, de asemenea, cunoscută pentru cheltuielile generoase pe care le alocă politicii familiale, aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB) fiind dedicat unor beneficii precum concediul parental plătit, alocația familială și îngrijirea subvenționată a copiilor.

Țara oferă mai multe tipuri de sprijin. În funcție de venitul lor, familiile cu trei copii pot primi până la 594 de euro pe lună sub formă de alocație familială. Acestea primesc, de asemenea, un ajutor financiar pentru plata serviciilor de îngrijire a copiilor. Suma, bazată pe veniturile brute anuale ale părinților sau ale mamelor singure, poate ajunge până la 647 de euro pe lună.

Interesant este faptul că Franța este și campioana Europei la fertilitate, cu 1,83 nașteri per femeie.

Cum stau lucrurile în România

Guvernul Român a aprobat programul ”Family Start” care asigură 80% din garanția necesară obținerii unui credit de până la 75.000 de lei pentru acoperirea de cheltuieli necesare întemeierii și întreținerii familiei. Beneficiarii sunt persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, cu venituri cumulate de până la 7.500 de lei net lunar. Creditul poate fi luat pentru o perioadă de 10 ani, cu perioadă de grație de 5 ani.

Alocațiile copiilor cu reședința legală în România sunt între 214 lei pentru copii și tineri între 2-18 ani și de 427 de lei, pentru cei cu vârste până în 2 ani. Copiii cu handicap beneficiază de alocații de 427 de lei, până la 18 ani.

În România, părintele beneficiază de concediu de creștere a copilului de doi ani și trei pentru copiii cu handicap, iar indemnizația de creștere a copilului, poate fi acordată cu condiția să fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni, din cei 2 ani anteriori nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației este de 1.250 de lei, iar cel maxim de 8.500 de lei lunar.

Mai mult decât atât, pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, unul din părinți beneficiază de o deducere suplimentară de impozit de câte 100 de lei, potrivit noilor modificări aduse Codului fiscal.

De altfel, Familiile cu copii, fără venituri, ori cu venituri nete de maxim 700 de lei lunar, beneficiază de un venit minim de incluziune, de 700 de lei / lunar / adult.

Mai mult decât atât, există și Programul național de fertilizare al Ministerului Sănătății prin care cuplurile și femeile care suferă de infertilitate pot beneficia de 22.500 de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro / transfer embrionar, la recomandarea unui specialist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE