Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

2023, an al inovațiilor medicale: oameni paralizați care au putut să meargă din nou sau apariția vaccinurilor pentru Alzheimer și malarie

Ceea ce era SF odinioară a devenit realitate în 2023. Este vorba despre inovațiile medicale ale anului: oameni paralizați care au reușit să meargă din nou, aparatură care îi ajută să vorbească pe cei care nu-și mai pot mișca maxilarul sau rezultatele analizelor medicale obținute instant, procesate de vasul de toaletă din propria casă.

Anul 2023, marcat de inovații medicale

Gert a paralizat acum 20 de ani după un accident de ciclism care i-a deteriorat măduva spinării, iar medicii i-au spus că nu va mai merge niciodată. O echipă multidisciplinară de chirurgi, neurologi și experți în electronică au reușit să creeze o conexiune fără fir între implanturile din creier și din coloana vertebrală. În 2023, Gert merge din nou.

Gert-Jan Oskam, pacient: „Implantul cerebral a preluat ceea ce trebuia să facă șoldurile mele, așa că a fost cel mai bun rezultat”.

Aceeași echipă a adus o altă premieră în noiembrie anul trecut. Un francez de 62 de ani a fost diagnosticat cu boala Parkinson când avea 30 de ani. Pe măsură ce boala a avansat, mersul a devenit tot mai dificil. Chirurgii i-au plasat 16 electroni pe coloana vertebrală, aceștia fiind conectați printr-un fir la un stimulator cardiac din abdomen.

2023 a fost și anul vaccinurilor. Ele au devenit un instrument important în tratamentul unor tipuri de cancer. Medicii americani au început să studieze dacă un vaccin care antrenează sistemul imunitar să vâneze celulele canceroase poate micșora tumorile.

Todd Pieper, pacient cu cancer: „Concluzia este că nu am nimic de pierdut, dar totul de câștigat”.

O echipă din Londra efectuează studii clinice pentru depistarea cancerului cu ajutorul respirației. Cercetătorii spun că acest test este precis în proporție de 90% și poate detecta cancerul intestinal, al pancreasului și al esofagului, încă din stadiu incipient. Medicii spun că tumorile emană diverse tipuri de gaze ce pot fi identificate în respirație.

Prof. George Hanna, șef de secție chirurgie oncologică al Colegiului Imperial din Londra: „Detectarea acelor compuși oferă o indicație despre tipul de cancer și dacă pacientul are sau nu cancer”.

Scleroza laterală amiotrofică este o afecțiune rară care provoacă pierderea masei musculare. În timp, bolnavii riscă să nu mai poată înghiți sau vorbi. Anul 2023 este cel în care două universități din SUA au folosit programe de calculator care îi ajută pe bolnavi să poată vorbi cu ajutorul inteligenței artificiale. Oamenii de știință de la Universitatea Stanford spun că acest soft este capabil să decodeze 125.000 de cuvinte și are o rată de eroare de doar 24%.

După zeci de ani de studii nereușite, oamenii de știință au produs în sfârșit, în 2023, medicamente care încetinesc progresia bolii Alzheimer.

Dr. Stephanie Fowler, neurolog al Institutului de Cercetare a Demenței și al Institutului pentru Descoperirea medicamentelor din Marea Britanie: „Avem o cale foarte clară pentru reducerea severității și încetinirea progresiei bolii Alzheimer”.

În 2021, OMS a aprobat primul vaccin împotriva malariei, cu o eficiență de 30%. În 2023, Organizația Mondială a Sănătății a aprobat și un al doilea vaccin împotriva malariei. Cercetările sugerează că vaccinul în trei doze este eficient cu peste 75% și că protecția durează cel puțin încă un an dacă se face și un rapel.

2023 este și anul in care s-a incheiat un studiu inceput in Marea Britanie in urmă cu 15 ani. Cercetătorii londonezi au demonstrat că persoanele glicemia crescută au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă.

Dr. Christopher Rentsch, realizatorul studiului, Școala de Igienă și Boli Topicale din Londra: „Aceste riscuri sunt prezente la bărbați și femei, cu niveluri crescute ale glicemiei, sub pragul diabetului”.

2023 a fost anul în care cel mai mare târg de tehnologie din Las Vegas a fost dominat de gadgeturile din domeniul sănătății. Aici a fost prezentată, de exemplu, o toaletă care, cu ajutorul unei aplicații, face analiza urinei. Mai mult, ea poate oferi sugestii utile despre dietă. Tot aici au fost prezentate o aplicație care te poate diagnostica după ce îți scanează fața și un monitor care supraveghează poziția în care doarme bebelușul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE