Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou test de sânge ar putea detecta semnele bolii Alzheimer înainte de apariția simptomelor, ceea ce ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta această boală și ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente viitoare.

În prezent, Alzheimer este o boală diagnosticată în majoritatea cazurilor odată ce pacientul prezintă un simptom, cum ar fi pierderea memoriei.

În acel moment, cele mai bune opțiuni de tratament disponibile nu pot decât să încetinească progresia simptomelor.

Cercetările au arătat că presupusa cauză a bolii Alzheimer - o acumulare de proteine în creier - poate începe cu ani sau chiar cu zeci de ani înainte de apariția simptomelor.

Aceste proteine, numite proteine beta amiloide, formează ceea ce se numește oligomeri, ducând la apariția bolii Alzheimer.

Cercetătorii și-au dorit un test de diagnosticare pentru boala Alzheimer

Un nou test de sânge, creat de cercetătorii de la Universitatea din Washington, măsoară aceste niveluri de oligomeri ai proteinei amiloide beta în probele de sânge.

Cercetătorii au demonstrat cum testul a putut detecta oligomerii în sângele pacienților cu boala Alzheimer, dar nu și la majoritatea membrilor unui grup de control care nu prezentau semne de deteriorare cognitivă atunci când au fost prelevate probele de sânge.

"Ceea ce și-au dorit cercetătorii este un test de diagnosticare pentru boala Alzheimer - și nu doar un test care să confirme diagnosticul de Alzheimer, ci unul care să poată detecta semnele bolii înainte de apariția afectării cognitive", a declarat Valerie Daggett, profesor de bioinginerie la UW și membru al facultății din cadrul Institutului de Inginerie și Științe Moleculare al UW.

Cercetătorii au testat SOBA pe probe de sânge de la 310 subiecți, care și-au pus anterior la dispoziție probele de sânge și o parte din dosarele medicale pentru cercetarea bolii Alzheimer.

În momentul în care au fost prelevate probele de sânge, subiecții au fost înregistrați ca având fie niciun semn de deteriorare cognitivă, fie deteriorare cognitivă ușoară, fie boala Alzheimer sau o altă formă de demență.

De asemenea, testul poate fi modificat pentru a detecta oligomerii toxici ai unui alt tip de proteină asociată cu boala Parkinson.

Primul medicament care încetinește declanșarea bolii Alzheimer

Experții urmăresc primul medicament care încetinește declanșarea bolii Alzheimer.

Dezvoltarea unor instrumente care să detecteze mai devreme boala Alzheimer - sau riscul de Alzheimer - ar putea avea, de asemenea, implicații majore pentru opțiuni de tratament eficiente.

Oamenii de știință au urmărit rezultatele testelor pentru un nou medicament, numit lecanemab, care a demonstrat că reduce cantitatea de proteine acumulate în creier.

Directorul Institutului britanic de cercetare a demenței (UKDRI) de la University College London, profesorul Bart De Strooper, l-a numit "primul medicament care oferă o opțiune reală de tratament pentru persoanele cu Alzheimer".

Colegul său, profesorul John Hardy, a adăugat că oamenii de știință "știu exact ce trebuie să facem pentru a dezvolta medicamente eficiente" și că tratamentele care schimbă vieți sunt acum "la orizont".

Deoarece lecanemab elimină acumularea de amiloid în creier, depistarea acestei acumulări mai devreme cu ajutorul testului de sânge SOBA ar putea îmbunătăți șansele unui tratament eficient.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE