Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Ceasurile inteligente ar putea ajuta la depistarea bolii Parkinson cu până la 7 ani mai devreme

Purtarea unui ceas inteligent ar putea identifica boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția principalelor simptome ale bolii, sugerează o nouă cercetare.

Depistarea și diagnosticarea precoce a bolii Parkinson poate însemna opțiuni de tratament mai eficiente - iar datele colectate de un ceas inteligent pe o perioadă de doar 7 zile ar putea indica semnele bolii.

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat viteza de mișcare a participanților. Prin utilizarea unui algoritm de învățare automată, un program de inteligență artificială (AI) a reușit să prezică cu precizie cine va dezvolta boala, potrivit Euronews Next.

Realizată de Institutul britanic de cercetare a demenței (UKDRI) și de Institutul de inovare în neuroștiințe și sănătate mintală (NMHII) de la Universitatea din Cardiff, cercetătorii spun că această metodă ar putea fi folosită ca un nou instrument de depistare a bolii.

Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă în care nu există suficientă dopamină în creier. Această deficiență cauzează probleme în creier care se agravează în timp.

Potrivit organizației caritabile Parkinson's UK, nu este încă clar de ce oamenii dezvoltă Parkinson, dar cercetătorii cred că ar putea fi o combinație de vârstă, genetică și factori de mediu.

Principalele simptome sunt tremuratul involuntar al unor părți ale corpului, mișcările lente și mușchii rigizi și inflexibili, dar pot exista și simptome psihologice, cum ar fi depresia, pierderea mirosului și probleme de memorie.

"Ușor accesibil și cu costuri reduse”

"Datele furnizate de ceasurile inteligente sunt ușor accesibile și cu costuri reduse", a declarat conducătorul studiului, Dr. Cynthia Sandor, lider emergent la DRI din Marea Britanie.

"Începând cu 2020, aproximativ 30% din populația britanică va purta ceasuri inteligente. Prin utilizarea acestui tip de date, am putea fi potențial capabili să identificăm persoanele aflate în stadii foarte incipiente ale bolii Parkinson în cadrul populației generale".

”Cu aceste rezultate am putea dezvolta un instrument de screening valoros pentru a ajuta la detectarea timpurie a bolii Parkinson. Acest lucru are implicații atât pentru cercetare, pentru îmbunătățirea recrutării în studiile clinice, cât și în practica clinică.”, a spus doctor Cynthia Sandor.

Cercetătorii au folosit date de la 103 712 participanți la UK Biobank, care au purtat cu toții un smartwatch de calitate medicală pentru o perioadă de 7 zile între 2013-2016.

Aceștia au măsurat accelerația medie a persoanei în mod continuu pe o perioadă de o săptămână.

Comparând datele unui subgrup de participanți care fuseseră deja diagnosticați cu boala Parkinson cu un alt grup care a primit un diagnostic până la șapte ani după ce au fost colectate datele de la smartwatch, aceștia au putut folosi inteligența artificială pentru a identifica participanții care vor dezvolta ulterior boala.

IA a fost capabilă să facă distincția între acești participanți și participanții de control din cadrul studiului, iar cercetătorii au continuat să demonstreze că ar putea fi folosită pentru a-i identifica pe cei cu risc în populația generală.

Aceștia au constatat că procesul a fost mai precis decât orice alt factor de risc sau orice alt semn timpuriu recunoscut al bolii pentru a prezice dacă o persoană va dezvolta Parkinson. Modelul a fost, de asemenea, capabil să prezică timpul necesar pentru diagnosticare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE