Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză WSJ: Noile progrese tehnologice privind inteligența artificială la care vom asista în 2024

Experții americani au estimat că în 2024 provocarea majoră a internetului va fi cea referitoare la modul în care vom putem deosebi realul de inteligența artificială, din momentul în care IA Generative (inteligența artificială generativă, un subset interesant al inteligenței artificiale) va fi capabilă să genereze pe scară largă  conținut nou sub formă de text scris, audio, imagini sau videoclipuri. Într-o analiză făcută de publicația The Wall Street Journal specialiștii în domeniul IT și software au făcut predicții privind evoluția inteligenței artificiale generative în noul an. Ei au schițat noile tendințe ale acestui fenomen în societate.

În 2024, provocarea majoră a internetului va fi cum vom putem deosebi realul de inteligența artificială. AI generativă va fi capabilă să producă pe scară largă  conținut nou sub formă de text scris, audio, imagini sau videoclipuri.

-The Wall Street Journal

Una din predicții este că fluxul de produse ale inteligenței artificiale va spori considerabil, dar cercetătorii din domeniu vor lansa pe piață  mai multe instrumente care să ne ajute să identificăm texte, fotografii, videoclipuri și audio generate artificial.  OpenAI a promis o funcție care va identifica dacă o imagine este creată de generatorul său de imagini Dall-E 3. De asemenea, platforma TikTok a spus că lucrează la modalități de a detecta și eticheta automat conținutul generat de inteligența artificială.

Noi aplicații pentru a depista originea unei imagini sau a unui videoclip

Inițiativa privind stabilirea autenticității conținuturilor online,  condusă de Adobe, va oferi o nouă tehnologie pentru a încorpora informații despre originea unei imagini sau a unui videoclip.  Producătorul de aparate Leica a anunțat recent că va lansa o nouă camera foto care încorporează automat astfel de acreditări în fotografiile sale. Cei de la Microsoft spun că, la un moment dat, o asemenea aplicație ne va ajuta să depistăm mai repede și mai ușor un conținuturi online suspecte, care nu au acreditările necesare.

Compania Microsoft a promis o aplicație care ne va ajuta să depistăm mai repede și mai ușor conținuturi online suspecte sau fake news

-The Wall Street Journal

Era PC-ului AI sau a Mac-AI: inteligența artificială la îndemâna oricărui utilizator

În 2024, fiecare producător important de PC-uri și-a propus să ofere acces, rapid și ușor, la software-urile de inteligență artificială pe computerele personale, chiar și atunci când acestea nu sunt conectate la internet. În 2024, intrăm în mod serios în perioada pe care specialiștii au denumit-o era PC-ului AI sau a Mac-AI. Anul 2024 va aduce un progres pe care inginerii îl numesc „Inteligență Artificială pe dispozitiv”. Ei preconizează că asemenea telefoanelor noastre inteligente, laptopurile noastre vor dobândi capacitatea de a face calculul specializat necesar pentru a efectua sarcini cu ajutorul inteligenței artificiale, fără a se conecta la cloud. Astfel, laptopurile, tabletele sau computerele personale vor putea să ne înțeleagă cerințele și limbajul, să caute și să rezume rapid informații de care avem nevoie, chiar să genereze imagini și text, totul fără călătoria lentă și costisitoare dus-întors la serverul unei companii de tehnologie.

Anul 2024 va aduce un progres pe care inginerii îl numesc „Inteligență Artificială pe dispozitiv”. Laptopurile noastre vor dobândi capacitatea de a face calculul specializat necesar pentru a efectua sarcini cu ajutorul inteligenței artificiale, fără a se conecta la cloud.

-The Wall Street Journal

Compania americană Intel Corporation a anunțat deja lansarea de cipuri cu unități de procesare neuronală încorporate. La rândul ei, compania multinațională americană Qualcomm Incorporated a anunțat crearea de cipuri similare. Ambii giganți vor concura pentru a alimenta laptopurile și Chromebookurile Windows.

În anul 2024 vom asista și la un boom al cipurilor care vor activa inteligența artificială direct pe dispozitiv, cel mai probabil Nvidia și AMD. Compania Apple, care a adus variații ale cipurilor sale mobile echipate cu motor neural pe laptopuri și desktop-uri în 2020, va oferi în noul an o gamă de noi produse cu putere de procesare mult sporită care vor fi la îndemâna dezvoltatorilor de software. Din gama experimentelor din acest sector se numără și instrumente rapide de editare foto bazate pe inteligență artificială.

 

2024 – Anul în care compania Apple este obligată să facă modificări ale produselor ei

Anul 2023 a fost anul în care legislația Uniunii Europene a forțat compania Apple să renunțe la portul ei obișnuit de încărcare  (Lightning) și să ofere porturi de încărcare universale (tip USB-c)  la următoarele generații de telefoane IPhone, începând cu iPhone 15. Anul viitor, reglementările UE vor constrânge Apple să facă modificări suplimentare. În timp ce App Store-ul Apple a fost singura modalitate de a instala aplicații pe iPhone, documentul Digital Markets Act, emis de Uniunea Europeană, va modifica acest drept de exclusivitate. Uniunea Europeană a solicitat companiei Apple Inc. să nu mai restricționeze utilizatorii când aceștia vor să obțină aplicații din afara propriilor magazine online.

În 2024 reglementările UE vor constrânge Apple să facă modificări suplimentare.

Termenul limită pentru a se conforma este 7 martie 2024.  Responsabili de rang înalt de la Apple au anunțat deja că vor efectua noi schimbări privind politica lor comercială din App Store. Androidul Google permite deja utilizatorilor să instaleze aplicații descărcate din afara magazinului său de aplicații Google Play. Deocamdată nu se știe dacă anul 2024 va determina Apple să schimbe App Store doar în UE sau în întreaga lume.

 

Noi măsuri de securitate cibernetică: trecerea de la parole clasice la chei de acces

Experții americani, citați de The Wall Street Journal, estimează că noul an va aduce o schimbare majoră în ceea ce privește securitatea cibernetică. Vom asista la o înlocuire progresivă a parolelor clasice și a codurilor de autentificare (cu doi factori) cu tehnologia cheilor de acces. Începând din 2024, Google, Apple, Amazon vor profita în acest sens de faptul Microsoft va lansa chei de acces pentru companii. Progresul este evident și explicația simplă. O cheie de acces este mai sigură decât o autentificare tradițională, deoarece fiecare cheie generată este unică.

O cheie de acces nu va funcționa pe site-uri false, concepute pentru a ne păcăli, și nu poate fi furată de pe serverele companiei. O cheie de acces este stocata în managerul de parole și poate fi accesată doar cu o scanare a feței sau a amprentei digitale. Potrivit WSJ, astăzi, peste opt miliarde de conturi sunt activate cu chei de acces. Specialiștii se așteaptă la crearea de 20 de miliarde de conturi cu cheie de acces până la sfârșitul anului 2024.

Trecerea de la parole clasice la chei de acces online. O cheie de acces este mai sigură decât o autentificare tradițională prin parolă.

-The Wall Street Journal

Noua tehnologie își justifică apariția prin faptul că, în anul precedent, hackeri din întrega lume  au reușit să expună informațiile a 7milioane de clienți ai companiei de kit-uri de testare ADN 23andMe. Compania a spus că atacatorii au folosit acreditări furate de pe alte site-uri web, sustragerea lor fiind facilitată de faptul că oamenii își refolosesc adesea numele de utilizator și parolele.

 

Vor fi lansate noi gadgeturi de urmărire a tensiunii arteriale.

Există deja gadgeturi portabile care pot monitoriza ritmul cardiac și somnul utilizatorilor. Anul 2024 va fi anul în care noi gadgeturi de urmărire a tensiunii arteriale vor fi lansate.  Wall Street Journal a dezvăluit deja faptul că Apple studiază o modalitate de a urmări tensiunea arterială prin intermediul senzorilor din Apple Watch.

Anul viitor se așteaptă ca Apple să marcheze cea de-a 10-a aniversare a ceasului cu un nou design. Compania ar putea lansa în sfârșit funcția mult așteptată – cea care poate notifica un purtător de ceas în momentul în care tensiunea sa arterială este în creștere și îl poate direcționa pe utilizator să o verifice cu aparate clasice de măsurare. Alte companii concurează și ele Apple pe acest segment de piață.

Apple Inc. ar putea lansa funcția mult așteptată – cea care poate notifica un purtător de ceas în momentul în care tensiunea sa arterială este în creștere. Alte companii concurează și ele Apple pe acest segment de piață.

-The Wall Street Journal

Recent, compania Fitbit a depus o cerere de brevet pentru un afișaj care ar putea estima tensiunea arterială atunci când este pus în funcțiune. De asemenea, Samsung a oferit măsurarea tensiunii arteriale pe ceasurile sale Galaxy de câțiva ani, deși funcția nu este disponibilă în Statele Unite din motive de legislație comercială. Aktiia este un dispozitiv purtat la încheietura mâinii, cu un senzor optic care poate capta nonstop date despre tensiunea arterială.

Durată de viață mai lungă pentru gadgeturile mai vechi

Pe ambalajul gadgeturilor noastre nu există o dată de expirare tipărită, ca în cazul altor produse cumpărate. Dar, chiar dacă nu există o specificație clară în acest sens, acest lucru nu înseamnă că  aceste gadgeturi nu au o asemenea dată de expirare. Dispozitivele moderne, conectate la internet, rămân legate de producătorii lor după ce le cumpărăm. Doar când producătorii de gadgeturi încetează să mai ofere servicii și actualizări de software, atunci ele pot fi declrate expirate definitiv.

Cu toate acestea, un număr tot mai mare de producători și mărci extind suportul software. Apple – care actualizează iPhone-urile timp de aproximativ șase ani și Mac-urile timp de șase până la opt ani, în funcție de model – a fost standardul de aur în materie de actualizări și înnoiri ale produselor. Dar, chiar și compania Apple a rămas în urmă față de compnia Alphabet Inc. care deține Google. Pentru noile sale telefoane Pixel 8, Google a crescut suportul tehnic la șapte ani. Compania a mai anunțat că, începând din 2024, va oferi actualizări pentru Chromebook-uri timp de până la un deceniu.

Prin fenomenul extinderii duratei de viață a gadgeturilor noastre , companiile multinaționale dominante la nivel global vor să reducă cele aproape 7 milioane de tone de deșeuri electronice pe care le generăm anual.

-The Wall Street Journal

Samsung Electronics a actualizat anterior telefoanele pentru doar doi ani, cu patru ani de corecții la sistemele sale de securitate. Recent, compania sud-coreeană s-a angajat să ofere un termen de patru ani de actualizări de sistem, cu un an suplimentar de securitate. La rândul său, compania Microsoft a anunțat că, după ce suportul pentru autovehiculele dotate cu sistemul Windows 10 se va încheia în 2025, clienții pot continua să primească actualizări de securitate contra unei taxe. Prin fenomenul extinderii duratei de viață , companiile multinaționale dominante la nivel global vor să reducă cele aproape 7 milioane de tone de deșeuri electronice pe care le generăm anual.

Comercializare de automobile electrice va înregistra o descreștere în 2024

Noul an nu va aduce cu sine un  boom în vânzarea de vehicule electrice. Analiștii din industria auto spun că  problema nu este că vânzările acestora au scăzut, ci că ritmul de creștere din acest sector al industriei auto  încetinește.  Această încetinire pare să continue, dar marchează un punct de cotitură: mai mulți cumpărători de mașini se gândesc de mai multe ori, atunci când vine vorba de autovehicule electrice, și încep să-și reevalueze opțiunile. Două dintre cele mai mari probleme de până acum ale consumatorilor de vehicule electrice — prețul și taxarea — vor începe totuși să se îmbunătățească, apreciază experții citați de The Wall Street Journal.

În 2024, vehiculelor electrice, produse de firme renumite precum Ford, General Motors, Rivian, li se va permite să își încarce bateriile la multe dintre stațiile de încărcare deținute de Tesla. Acest lucru ar putea crește semnificativ numărul de stații în care șoferii de vehicule electrice se pot opri pentru a-și încărca bateriile pentru călătorii de lungă durată. În Statele Unite, anul care a sosit va aduce cu sine lansarea mai multor stații de încărcare rapidă finanțate prin programul de infrastructură națională a vehiculelor electrice al administrației Biden.

În 2024, vehiculele electrice, produse de Ford, General Motors, Rivian, vor putea să își încarce bateriile la multe dintre stațiile de încărcare deținute de Tesla. Acest lucru ar putea crește semnificativ numărul de stații în care șoferii de vehicule electrice se pot opri pentru a-și încărca bateriile pentru călătorii de lungă durată.

-The Wall Street Journal

Există însă și o veste mai puțin bună pentru consumatorii americani: mai puține vehicule electrice se vor califica pentru obținerea de credite pentru cumpărarea lor. Deocamdată, există câteva vehicule electrice al căror preț este sub sub 40 de mii de dolari, care pot fi cumpărate pe credit: Chevy Equinox EV și Volvo EX30. Concurența pentru crearea de tehnologii curate, nepoluante, bazate pe energie verde, va pune presiune și mai mare în 2024 pe companiile de hardware să creeeze baterii foarte mari, cu capacitate maximă de înmagazinare, destinate autovehiculelor electrice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE