Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protestul fermierilor din Bulgaria s-a sfârșit. Premierul a promis că va sprijini producția locală

Protestul fermierilor bulgari s-a sfârșit. Guvernul de la Sofia a decis să oprească temporar importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina, iar interdicția este valabilă până la sfârșitul lui noiembrie.

După ce mai multe negocieri, fermierii bulgari au semnat un memorandum cu guvernul de la Sofia și au pus capăt protestelor.

Iliya Prodanov, președintele Consiliului de Administrație al Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale: ”Este clar că nu se poate realiza totul pe deplin, dar este important să se ajungă la un consens, care să mulțumească pe toată lumea.”

Discuții la nivelul UE

Bărbat: ”Acum ne întoarcem acasă și facem ce știm cel mai bine – agricultură.”

În documentul semnat se prevede interdicția importurile de floarea-soarelui din Ucraina și un regim de licențiere a produselor agricole, în funcție de nevoile locale. Și alte produse, precum laptele praf și mierea, vor fi importate tot pe baza unor licențe. Importurile nu vor fi mai mari de 10% din volumul bunurilor produse în Bulgaria.

Nikolai Denkov, prim-ministrul Bulgariei: ”Memorandumul intră în vigoare chiar de astăzi. Pe lângă faptul că este în concordanță cu multe dintre așteptările și cererile protestatarilor, este 100% în concordanță cu prioritățile și sarcinile principale ale guvernului nostru.”

Fermierii bulgari au cerut și interzicerea importurilor de grâu, porumb și rapiță din Ucraina, însă trebuie să aștepte rezultatul discuțiilor dintre Comisia Europeană și Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE