Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agricultorii bulgari ameninţă cu proteste la Bruxelles dacă nu se iau măsuri împotriva importului de cereale din Ucraina

Publicat de: Euronews

Agricultorii bulgari cer Uniunii Europene să ia măsuri împotriva importurilor de grâu şi floarea soarelui din Ucraina. Aceștia ameninţă că vor organiza proteste la Bruxelles dacă nu le sunt auzite revendicările.

Până acum trei țări au anunțat că vor interzice importurile de cereale și produse alimentare din Ucraina: Polonia, Ungaria și Slovacia.

Bulgaria nu interzice importurile, dar cere măsuri pentru protejarea pieței

Președintele Camerei Agrare a Bulgariei, Kostadin Kostadinov, a declarat marţi că dacă Bulgaria nu interzice importurile, este nevoie urgentă de alte instrumente pentru a proteja piaţa locală şi agricultorii bulgari în faţa "concurenţei neloiale" provocate cerealele ucrainene, potrivit Agerpres.

"Dorim măsuri precum taxe de tranzit (...), care sunt mult mai importante decât fondurile care se oferă", a menţionat Kostadinov. El a făcut referire la despăgubirile de 16 milioane de euro aprobate de Comisia Europeană pentru agricultorii bulgari, în timp ce aceştia estimează la 400 de milioane de euro pierderile ce le-au fost provocate de pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene.

Ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, spune că este doar o "chestiune de timp" până când guvernul de la Sofia va interzice importul cerealelor ucrainene. Dar el a adăugat că, înaintea unei decizii, trebuie studiată baza juridică a unei asemenea interdicţii, pe care Bruxellesul o consideră "inacceptabilă".

Efectul interzicerii importului de cereale ucrainene pentru Bulgaria

Pe de altă parte, ministrul bulgar a atras atenţia că, în condiţiile în care alte state est-europene au interzis deja accesul cerealelor ucrainene fără ca Bulgaria să ia o decizie similară, efectul va fi acumularea unei şi mai mari cantităţi de cereale ucrainene pe teritoriul bulgar.

Pentru a ajuta Ucraina aflată în război, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene, fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene problemele provocate astfel pe pieţele lor prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-şi proteja sectorul agricol, Polonia şi Ungaria au interzis săptămâna trecută importurile acestor produse ucrainene. După ce a descoperit un transport de grâu ucrainean contaminat cu pesticide interzise în UE, Slovacia a interzis vineri importul de grâu din Ucraina, iar luni a extins interdicţia pentru toate cerealele şi o serie de alte produse alimentare ucrainene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE