Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul ucrainean al agriculturii, discuții la Varşovia despre criza cerealelor. Miercuri se va întâlni și cu Petre Daea

Publicat de: Euronews

Ministrul ucrainean al agriculturii va discuta miercuri cu Petre Daea și alți reprezentanți guvernamentali despre criza cerealelor. Astăzi, o serie de discuții au loc la Varșovia, după ce Polonia a anunțat că va opri importul de cereale ucrainene.

Kievul va căuta să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia ca un prim pas în cadrul discuţiilor ce vor avea loc luni la Varşovia, a anunţat luni ministrul agriculturii ucrainean, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, transmite Reuters.

”Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul agriculturii, Mikola Solski.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

”În ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare) exportate de Ucraina”, a afirmat Solski, conform contului Telegram al Ministerului Agriculturii de la Kiev.

Potrivit lui Solski, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei.

Ministrul a spus că tranzitul produselor alimentare prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat.

Sloski a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi.

Într-o declaraţie pentru Reuters, ministrul ucrainean a menţionat că discuţiile de la Varşovia urmează să înceapă în jurul prânzului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE