Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Petre Daea cere intervenția Comisiei Europene în cazul importului masiv de cereale din Ucraina. ”România merită sume mai importante”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat în format online cu omologii săi din Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria despre importul masiv de cerealele ieftine din Ucraina. Se continuă astfel demersul făcut de premierii din România, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv președintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete pentru reducerea semnificativă a dezechilibrelor create în piaţă de importurile de cereale ucrainene.

Experții din cele cinci state vor redacta o informare care să fie prezentată în cadrul Consiliului de miniștri ai agriculturii din 25 aprilie. Informarea va fi transmisă și comisarilor europeni pentru agricultură și comerț.

Petre Daea, despre sprijinirea fermierilor afectați de importurile cereale din Ucraina. ”Să facem corp comun pentru a putea impune anumite reguli”

Într-un interviu acordat Euronews România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că a discutat cu omologii săi pentru a fi aplicate măsuri comune la nivelul UE în așa fel încât să fie eliminate efectele negative de pe piața cerealelor.

”Am a avut această întâlnire prin videoconferință cu omologii din statele care se află în aceeași situație cu noi, adică în situația de a fi afectați fermierii noștri de fluxul de cereale din Ucraina, dat fiind această situație deosebit de grea din cauza conflictului care există acolo.

Ne-am folosit de acest moment pentru a ne pune de acord printr-o abordare comună la nivelul UE, în așa fel încât să nu mai abordăm măsurile separat, ci să facem corp comun pentru a putea impune anumite reguli, să eliminăm efectele negative de pe piața cerealelor”, a explicat Petre Daea, în direct la Euronews România.

Ministrul Agriculturii a amintit despre scrisoarea adresată președintelui Comisiei Europene prin care premierii din România, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv președintele Bulgariei, au cerut să se analizeze ”posibilitățile concrete de a se interveni pe piață”.

”S-a făcut apel la găsirea unor fonduri suplimentare în afara Politicii Agricole Comune pentru ca aceste politici se susțin printr-un buget construit și repartizat exact țărilor membre al UE.

Apoi, Comisia nu are la dispoziție decât rezerva de criză care este din punct de vedere al valorii extrem de mică, de 450 de milioane de euro.

De aici și dificultate de a folosi sume de aici. Indiferent cât ai lua, tot se nasc nemulțumiri și e firesc să fie nemulțumiri pentru că sumele sunt extrem de mici și nu aduc acea liniște și acel confort financiar fermierilor noștri care sunt afectați”, a spus Petre Daea.

Petre Daea, despre despăgubirile primite de fermierii români. ”Suma este derizorie și formula de repartizare nu a fost corectă”

”Nu am uitat faptul că acea repartizare de 56 de milioane de euro în prima fază pentru fermieri a creat o serie întreagă de discuții. Am spus foarte clar că suma este derizorie și formula de repartizare nu a fost corectă și deforma realitatea.

Intervenția domnului președinte Iohannis la Consiliul European, când a spus că România merită sume mai importante, cunoscându-se eforturile pe care le-a făcut. E țara cea mai expusă în această zonă de tranzit, de scoatere din țară a cerealelor din Ucraina”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, explicații despre posibila oprire a importurilor din Ucraina. ”Fermierii să își poată valorifica produsele”

”Nu există niciun model (aplicat de Polonia, n.red). Am pus și eu o întrebare domnului ministru din Polonia, rugându-l să ne spună care a fost modalitatea concretă prin care au stabilit să oprească importurile din Ucraina.

Răspunsul acesta nu a putut fi regăsit. Există reguli instituite prin acordul de asociere încheiat între Ucraina și țările UE care a constituit baza juridică la regulamentul 870 (...) pentru liberalizarea comerțului și punerea pe piață a produselor din Ucraina pe piața unică.

De aici dezavantajele formidabile pe care le-au avut fermierii noștri. De aceea stăruim în continuare să găsim soluții care să dea posibilitatea ca fermierii să își poată valorifica produsele pe care le au în stoc.

Peste două luni și jumătate începe recoltatul la grâu. Magazinele sunt ocupate de cereale, iar fermierii nu au posibilitatea să le înmagazineze și de aici să le valorifice”, a spus Daea.

Petre Daea, discuții cu oficialii din Ucraina. ”Trebuie să intervenim rapid și insistent”

De asemenea, Petre Daea a anunțat că săptămâna viitoare va discuta cu ministrul Agriculturii din Ucraina despre importurile masive de cereale și a reiterat că la nivelul Uniunii Europene trebuie să existe o abordare comună în acest sens.

”Orice discuție e necesară. Va fi pe data de 19 aprilie, după orele 14. S-a stabilit această întâlnire, această discuție pe canalele diplomatice. Sunt acorduri internaționale pe care trebuie să le respectăm.

Această reguli au fost stabilite de Comisia Europeană, iar acordul de asociere a fost încheiat și validat de Parlamentele naționale încă din 2017.

Trebuie să intervenim rapid și insistent, cum am făcut-o de fiecare dată. Din 26 septembrie 2022, Petre Daea a ridicat problema în discuția cu comsiarul pentru Agricultură. În urma informării prezentate de statele afectate de afluxul de cereale, am putut degaja preocuparea Comisiei prin scoaterea sumelor respective din rezervă pentru a putea fi puse la dispoziția fermierilor noștri. În cadrul UE avem speranța că putem determina o soluție.

Am hotărât să nu mai abordăm separat aceste probleme și să le abordăm în comun, făcând informări comune și participând la discuții în comun”, a concluzionat Petre Daea.

În plus, ministrul Agriculturii susține că a evidențiat rolul României care este principala țară exportatoare de cereale din UE, din bazinul Mării Negre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE