Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cerealele ucrainene afectează industria din Ungaria. Cantitățile mari care intră în țară sunt contaminate cu toxine

Agricultorii din Ungaria sunt nevoiți să își vândă producția de cereale în pierdere. Asta pentru că din ianuarie, prețul acestora a scăzut cu 140 de euro pe tonă, adică de la 350 de euro la 210. Acest lucru se datorează faptului că Ungaria a primit o cantitate mult mai mare de cereale ucrainene decât de obicei. În plus, în urma testării cerealelor sosite din Ucraina, s-au depistat mai multe cazuri de contaminare cu substanțe toxice.

Puse în fața acestei situații, companiile agricole din Ungaria sunt tot mai nemulțumite și se văd nevoite să exporte cerealele pe piețele din Orientul Îndepărtat. Anul trecut, 480 de mii de tone de grâne au ajuns în Ungaria, de trei ori mai mult decât înainte de război. Potrivit reprezentantului unei mari companii de prelucrare a cerealelor, aceasta este o problemă care afectează semnificativ firmele din industria alimentară.

”În a doua jumătate a anului 2022, ucrainenii au exportat trei milioane de tone de grâu în regiunea în care, în mod tradițional, obișnuiam să exportăm noi,” a declarat dr. Zoltán Lakatos, președintele unei companii din industria cerealelor.

Controlul de calitate al produsele din Ucraina este mai puțin riguros

Mai mult, peste 29 de tone de porumb au fost confiscate și distruse de experții în siguranța alimentară, potrivit Ministerului maghiar al Agriculturii. Autoritățile au depistat mai multe cazuri de contaminare cu toxine, în urma testării cerealelor sosite în Ungaria din Ucraina. Verificările au fost efectuate nu numai în cazul cerealelor neprocesate, ci și în cazul făinii de grâu din Ucraina, deoarece și în acest caz existau suspiciuni cu privire la calitatea îndoielnică.

”Ucrainenii folosesc substanțe chimice pe care noi nu le-am mai folosit de 20 de ani. Sunt interzise în cadrul Uniunii Europene,” a explicat dr. Zoltán Lakatos, președintele unei companii din industria cerealelor.

Din cauza războiului din Ucraina, transportul maritim către Orientul Mijlociu și Africa a fost sistat. Cerealele ucrainene au ajuns astfel în mare parte în Europa. Pentru a sprijini regimul de la Kiev, Uniunea Europeană a acordat produselor ucrainene scutiri de taxe vamale și un control de calitate mai puțin riguros, spun anumite companii maghiare. În opinia producătorilor din Ungaria, acest lucru duce la o concurență neloială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE