Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii români vor primi mai mulți bani ca despăgubiri de la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen: ”Sunt recunoscătoare României”

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat suplimentarea sumelor care vor fi acordate ca despăgubire pentru fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina. Anunțul vine după ce România a primit cea mai mică alocare, abia 10 milioane de euro, în condițiile în care ar fi trebuit să primească de două ori pe atât. În schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că pierderile înregistrate de agricultorii români se ridică la trei miliarde de euro.

Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Petre Daea a afirmat că Ursula von der Leyen a oferit un „răspuns corect”, în condițiile în care experții României nu au avut posibilitatea de a discuta cu experții Comisiei Europene.

”Răspunsul dat de președinta Comisiei este un răspuns corect întrucât ministrul Agriculturii, la întâlnire cu comisarul (pentru Agricultură) nu a avut posibilitatea să discute în prealabil experții tehnici ai României cu experții tehnici de la Comisia Europeană..

Am ajuns în această fază în care să contestăm și am contestat modul de calcul”, a explicat ministrul Agriculturii, în direct la Euronews România.

Petre Daea: ”România s-a transformat dintr-o țară exportatoare într-o țară net importatoare”

Întrebat despre persoanele care l-au criticat pentru că n-ar fi raportat exact problemele fermierilor români, Petre Daea a afirmat că a transmis către Comisia Europeană ”toate datele necesare”.

Am prezentat și efectul negativ asupra agriculturii și a fermierilor care s-a ridicat la trei miliarde de euro.

Datorită acestui culoar de solidaritate, România s-a transformat dintr-o țară exportatoare într-o țară net importatoare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Reacția lui Petre Daea vine după ce șefa Comisie Europene a anunțat că va crește sumele alocate țărilor „din prima linie”, printre care și România.

”Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, după prima sesiune a summitului liderilor UE, reuniți joi seara în Consiliul European.

Șefa Executivului European a afirmat că vrea să sprijine fermierii din Uniunea Europeană pentru a face față consecințelor pieței.

„Pentru că o mare cantitate de cereale ajunge acum pe piața europeană, iar acest lucru are o influență asupra prețurilor. Prin urmare, acele țări din prima linie, care ajută cel mai mult cu culoarele de solidaritate, nu ar trebui să sufere de dezavantaje”, a precizat Ursula von der Leyen.

Reacția Ursulei von der Leyen vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a criticat, joi, la Bruxelles, modul în care Comisia Europeană a calculat despăgubirile acordate fermierilor.

”E regretabil că astfel de abordări ultra birocratice pun sub semnul întrebării buna credință a Comisiei Europene”, a afirmat Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE