Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Iohannis a solicitat reanalizarea de către CE a despăgubirilor pentru fermierii români. Ursula von der Leyen spune că va reveni asupra cifrelor

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Președintele Klaus Iohannis a criticat, joi, Comisia Europeană pentru nivelul despăgubirilor pe care le-a acordat fermierilor români afectați afluxul de cereale din Ucraina. Șeful statului a amintit că România a făcut „sacrificii imense” pentru a sprijini exportul grânelor din statul vecin, invadat de Rusia.

23/03/2023 , 21:08

Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a despăgubirilor pentru fermierii români

În marja Consiliului European, președintele României a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află fermierii români, care trebuie sprijiniți ca urmare a pierderilor suferite.

Potrivit surselor, președintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situației. La rândul ei, președinta von der Leyen a anunțat în timpul reuniunii Consiliului European că executivul european va reanaliza și va reveni asupra cifrelor pentru România.

Klaus Iohannis a subliniat că Executivul comunitar ”folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare” și că este ”este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”.

”Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene, Comisia Europeană folosește o formulă de calcul fără să negocieze cu nimeni și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să le comentez.

Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate.

Trebuie să ținem cont, de exemplu, sau cel puțin, trebuia Comisia Europeană să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre piețele lumii. N-au făcut-o. Nu știu de ce n-au făcut-o, dar vom afla și este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Câte fonduri au fost alocate pentru fiecare țară

Comisia Europeană a stabilit o sumă totală de 56 de milioane de euro ca despăgubiri ferimirilor din cele trei țări.

Polonia ar urma să primească 30 milioane euro, Bulgaria-16 milioane de euro, România-10 milioane de euro, cea mai mică suma.

Au fost acuzatii pentru Petre Daea că ar fi negociat prost, acuzațiile de la Opoziție și de la colegii din coaliție, de exemplu PNL Emil Dumitru, vicepreședinte în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, care a spus că trebuia să primească 60% din fonduri, deci peste 30 de milioane de euro. Și că aceste sume au fost stabilite după ce au trimis ministerele agriculturii, deci Petre Daea știe de aceste sume și e responsabil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE