Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza cerealelor continuă. Ajutorul oferit Ucrainei au dus în pragul falimentului agricultorii români și bulgari

România și Ucraina ar urma să se așeze la masa negocierilor în privința crizei cerealelor. Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, i-a propus omologului său român ca ministerele Agriculturii din cele două țări să discute direct pe acest subiect. Și președintele României recunoaște că problema este destul de gravă, așa că le-a cerut guvernaților să găsesacă soluții. Fermierii spun că sunt la un pas de faliment, iar ajutorul în bani aprobat până acum de Comisia Europeană, în valoare de 10 milioane de euro, este mult prea mic ca să acopere pagubele provocate de cerealele ieftine din Ucraina.

Președintele României Klaus Iohannis recunoaște că importurilor masive de grâne ucrainene ieftine, fără taxe vamale nu-i ajută pe fermierii români. Șeful statului le-a cerut reprezentanților guvernului să găsească soluții imediate pentru a-i ajuta pe agricultori.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Le-am facilitat tranzitul de cereale și o vom face în continuare, nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta. Dar acest ajutor este pentru Ucraina și în niciun caz nu putem să acceptăm să se întoarcă împotriva fermierilor romani. De ceea trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a proteja fermierul roman și pentru a ajuta în același timp Ucraina. Am promisiuni că se lucrează pe aceste chestiuni.”

Ajutorul oferit Ucrainei, faliment pentru fermierii români

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: ”Am oferit sprijin pentru 3,9 milioane de refugiați, am facilitat tranzitul pe teritoriul nostru a 15 milioane de tone de cereale din Ucraina.”

Cu aceste cifre, România a ajuns sa fie lider mondial în privinta importurilor de cereale din Ucraina, lucru care i-a adus în pragul falimentului pe fermieri. Ca să iasă din această criză, ministerele Agriculturii din Romania și Ucraina ar urma să se pună la masa negocierilor.

În urma unei discuții telefonice, ministrul afacerilor externe din Romania a fost anunțat de omologul său din Ucraina că ministrul Agriculturii este așteptat la discuții. Cele două țări vor să găsească soluții pentru problemele întâmpinate de fermierii români din cauza cantităților mari de grâu, floarea-soarelui sau porumb importate din Ucraina.

Agricultorii nu se lasă în baza promisiunilor autorităților și fac și ei demersuri pentru ca situația să se rezolve. Reprezentanţi ai fermierilor din România, Polonia, Bulgaria, Cehia și Slovacia au semnat un pact la o reuniune, care a avut loc în Polonia, prin care cer, printre altele, și interzicerea imediată a importurilor de produse agricole şi alimentare din Ucraina. Deși agricultorii români au primit de la Comisia Europeană ca despăgubiri 10 milioane de euro, banii sunt insuficienți, spun fermierii. Și asta în condițiile în care pierderile estimate de aceștia se ridică la 200 de milioane de euro.

”Claculul efectuat de CE pentru a aloca o sumă infimă pentru România, pentru marfa depozitată la nivel național nu ne satisfice. S-a luat în calcul producția obținută de fermierii români, ori fermierii au trecut printr-o scetă sevră care au afectat culturile agricole în procent de 60 % sau chiar 100% și nu poate fiu luat ca un etalon de bază. De aceea noi cosniderăm că ar trebui să se facă altă formulă de calcul vizavi de cantitatea care tanzitează România și care a fost livrată, pe care am important-o să ni se aloce sumele în funcție de asta”, a menționat un fermier.

Fermieri bulgari au aceleași dificultăți

Cu aceeași problemă se confruntă și fermierii bulgari. Stanimir Stanchev cultivă aproape 4000 de hectare de cereale lângă Ruse.

”Am în jur de 30-40% din producție nevândută și poate că sunt unul dintre puținii fermieri norocoși cu un procent atât de mic”, a explicat Stanimir Stanchev fermier.

Cerealele din Bulgaria nu se vând doar pentru că nu există cerere, ci și pentru că prețul oferit este foarte mic și nu acoperă costul producătorilor.

”În acest moment, asistăm la o creștere semnificativă de aproximativ 30-40% a prețului lucrărilor agricole și semințelor, mă refer la campania de primăvară. Principala problemă este că agricultura din Bulgaria se confruntă cu falimente și riscă să fie distrusă”, a declarat un fermier din Bulgaria.

Fermierii bulgari și români au ieșit în stradă săptămâna trecută. În urma nemulțumirilor exprimate de țările afectate de importul masiv de cereale din Ucraina, Executivul European a anunțat într-un răspuns pentru Euronews că pregătește un al doilea pachet de sprijin pentru fermieri, cel puțin egal cu primul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE