Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană, prima reacție după ce Polonia și Ungaria au interzis importul de cereale ucrainene. ”Acţiunile unilaterale sunt inacceptabile”

Oficialii de la Bruxelles au catalogat drept ”inacceptabile” acțiunile comerciale unilaterale ale statelor UE, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în contextul în care Polonia și Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene. UE a deschis piața pentru acestea fără a impune respectarea standardelor europene de calitate, ceea ce a provocat pierderi agricultorilor din Europa centrală și de Est din cauza supraofertei și a prăbușirii prețurilor.

"Avem cunoştinţă de anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este o competenţă exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale sunt inacceptabile", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, pentru agenția Reuters, citată de Agerpres.

Măsurile prin care UE sprijină Ucraina au generat dezechilibre în statele europene

Pentru a veni în sprijinul Ucrainei, țară decimată din cauza invaziei ruse, Uniunea Europeană a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene.

Comisia Europeană a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024, cu toate că statele central și est-europene, printre care și România, au sesizat Executivul comunitar în legătură cu distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor.

Polonia și Ungaria interzic importurile de produse din Ucraina

Pentru a proteja agricultorii, Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale și de alte produse din Ucraina. Guvernul de la Varșovia a anunțat că interzice inclusiv tranzitul acestor produse prin Polonia, până când vor fi convenite cu Ucraina măsuri care să asigure că acestea sunt destinate ţărilor terţe, doar tranzitează Polonia şi nu rămân în această ţară.

Mai mult, Guvernul polonez a făcut referire la ”coridoarele de solidaritate" pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre, coridoare convenite tot în cadrul UE pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele către statele terţe. Cu toate acestea, mari cantităţi de cereale ucrainene care erau destinate iniţial statelor terţe şi transportate prin aceste coridoare au rămas pe pieţele ţărilor central şi est-europene, notează sursa citată.

Agricultorii polonezi au protestat față de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care ”nu au densitatea şi calitatea” cerute producătorilor locali. În prezent, aceștia cer aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, spun ei, aproape 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Ucraina a protestat sâmbătă după interdicţia anunţată de Guvernul din Polonia, precizând că măsura încalcă acordurile bilaterale şi a cerut negocieri pentru reglementarea situaţiei. Potrivit agenţiei ucrainene Ukrinform, miniştrii de resort polonez şi ucrainean vor avea luni o întâlnire în Polonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE