Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medvedev, avertisment dur pentru un aliat al SUA: ”Polonia va dispărea împreună cu prim-ministrul ei stupid”

Polonia va dispărea în cazul unei confruntări directe între Rusia și NATO, având în vedere rolul statului polonez de avanpost al Alianței nord-atlantice în Europa. Acesta este avertismentul lansat de Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, drept replică la afirmațiile premierului polonez Mateusz Morawiecki.

"Nu ştiu cine câştigă sau pierde într-un astfel de război, dar având în vedere rolul Poloniei ca avanpost al NATO în Europa, această ţară va dispărea cu siguranţă împreună cu prim-ministrul ei stupid", a declarat Dmitri Medvedev, potrivit cotidianului rus Vedomosti, citat de Agerpres.

Reacția fostului președinte rus vine în contextul în care premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat într-un interviu acordat NBC că ostilităţile din Ucraina ar putea continua câţiva ani.

Mai mult, șeful Executivului de la Varșovia a dat de înțeles că loviturile Ucrainei asupra teritoriului Rusiei "nu încalcă niciun acord internaţional", în timp ce Kievul desfăşoară acţiuni defensive.

Întrebat despre posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina, Mateusz Morawiecki a afirmat că nu este îngrijorat de un astfel de scenariu, întrucât ar însemna ”un război între NATO şi Rusia, pe care Rusia îl va pierde foarte repede”.

Mai mult, oficialul polonez a reiterat că, în prezent, statele membre NATO nu sunt parte la conflictul din Ucraina, ci doar oferă autorităților de la Kiev asistenţă militară şi financiară.

Anterior, Dmitri Medvedev, care a fost președinte al Rusiei în perioada 2008-2012, a prezis inclusiv dispariția Ucrainei. Considerat un aliat al lui Vladimir Putin, politicianul rus a precizat că nici Europa, nici Statele Unite, nici Rusia, nici propriii cetăţeni nu au nevoie de această ţară.

În plus, Medvedev a subliniat ”artificialitatea” formării acestui stat şi a numit-o "neînţelegere generată de prăbuşirea URSS".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE