Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Importul de cereale, oprit temporar. Fermierii români cer sprijin pentru interzicerea importului de cereale din Ucraina

România va prelungi interdicția privind importul de cereale ucrainene. Ordinul este deja scris, spune premierul Marcel Ciolacu, dar va fi folosit doar în caz de nevoie, deoarece avem o înțelegere cu Ucraina ca cerealele ieftine să nu rămână la noi. O singură țară a renunțat până acum la restricții: Bulgaria. Iar decizia a dus la proteste în vămi.

Fermierii români au amenințat că vor bloca și ei vămile, dar, după ce au participat la discuții cu ministrul Agriculturii, au renunțat la protest.

2,5 milioane de tone de grâne ucrainene trec lunar prin România. În următoarele 30 de zile, trebuie licențiate firmele care vor avea voie să aducă cereale în țara noastră.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Fermierii români așteaptă astăzi un răspuns din partea Guvernului la solicitarea de a continua interdicția importului de cereale din Ucraina. Măsuri similare au fost deja adoptate de Polonia, Ungaria și Slovacia, în ciuda deciziei anunțate de Comisia Europeană de a nu prelungi embargoul. Producătorii români sunt afectați de concurența neloială a cerealelor ucrainene, multe și mai ieftine. Ei anunță proteste dacă Guvernul nu este dispus să îi sprijine.   

Vlad Macovei, președintele asociației Forța Fermierilor, a explicat pentru Euronews România în ce mod vor fi afectați fermierii dacă Guvernul nu ia în considerare solicitarea de a continua interdicția privind importul de cereale din Ucraina. 

”Această interdicție a fost luată de Comisia Europeană doar pentru țările din vecinătatea Ucrainei, pentru că piața acestor țări a fost puternic distorsionată, unu. Doi tranzitul cerealelor ucrainiene prin aceste țări, adică din Ucraina către portul Constanța, în cazul nostru și mai departe către destinații din Africa, Asia, de unde vreți dumneavoastră, că așa s-a spus, că cerealele Ucrainei ucrainiene trebuie să ajungă acolo unde e foamete, în țările unde există foamete. Aia a funcționat în toată această perioadă. Interdicția importurilor nu a vizat și tranzitul. Tranzitul a fost permis în toată această perioadă prin România, cum s-au tranzitat majoritatea cerealelor Ucrainei, cu efecte negative asupra fermierilor români în termen de logistică, de aglomerare pe șoselele, transporturi și așa mai departe. 

Prin urmare, noi nu solicităm interzicerea tranzitării cerealelor ucrainiene prin România către alte destinații. Noi solicităm doar ca cerealele respective să nu rămână în România, pentru că despre asta n-a fost vorba niciodată la nivel oficial”, a explicat președintele asociației Forța Fermierilor. 

Embargoul pe cereale, valabil doar trei luni 

Embargoul a fost impus la începutul verii acestui an și a avut o durată de aproximativ trei luni. Această măsură a fost luată pentru a contracara concurența neloială și perturbarea pieței cauzată de prețurile mai mici ale cerealelor ucrainene, care sunt produse la costuri semnificativ mai mici.

”Embargoul a intrat în vigoare  la începutul verii în acest an. Deci este vorba de o un embargo care a durat, cred că undeva trei luni, trei luni și ceva. Dacă nu greșesc. 

E o concurență neloială și o perturbare a pieței, pentru că cerealele respective în Ucraina sunt produse mult mai ieftin decât în România și nu că fermierii români ar face ceva greșit în termeni de management.

Vă dau un singur exemplu Ucraina, nefiind Uniunea Europeană, poate folosi niște produse de protecție a plantelor mult mai puternice, mult mai agresive, la prețuri mult mai mici și astfel producțiile din Ucraina sunt mai mari la costuri mai mici, producțiile din România sunt poate mai mici la costuri mai mari. Asta e o concurență neloială, pentru că e ca în fotbal. Dacă aveai o echipă cu 10 jucători și o echipă cu 12 jucători, există o mare probabilitate ca echipa cu 12 jucători să câștige meciul. Și nu corect”, a mai spus Vlad Macovei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE