Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interdicția de import a cerealelor ucrainene a fost ridicată. Comisia Europeană anunță măsurile convenite cu Kievul

Comisia Europeană a ridicat, vineri, interdicția de import a cerealelor ucrainene în cele cinci state din Europa centrală și de Est, printre care și România. În schimb, Ucraina trebuie să aplice măsuri stricte de control și să împiedice livrările masive de cereale și să destabilizeze piețele celor cinci state.

Odată cu expirarea interdicției privind importurilor de cereale, Ucraina este de acord să aplice măsuri pentru a evita o nouă creștere a importurilor acestor produse în spațiul european. Între timp, Guvernul României așteaptă până luni să vadă care este planul oficialilor de la Kiev, în funcție de care ar putea fi aplicate măsuri pe plan intern, au precizat surse guvernamentale pentru Euronews România.

”În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale și alte produse alimentare către UE, Ucraina este de acord să introducă măsuri pentru a evita o nouă creștere a importurilor din UE.

Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a patru categorii de produse agricole pe piața UE. A ajuns la concluzia că datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare implementate din 2 mai 2023, au dispărut efectele care au afectat piețele a cinci state membre care se învecinează cu Ucraina.

O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a contribuit la soluționarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țările terțe din afara UE sunt realizate și chiar în creștere”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Ce măsuri vor fi aplicate după expirarea interdicției privind importurile de cereale ucrainene

În consecință, Executivul comunitar a decis să nu mai prelungească restricțiile.

”Măsurile existente vor expira astăzi. Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licențe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile masive de cereale.

Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând cu 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului a patru grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre învecinate. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu până la închiderea activității de luni, 18 septembrie 2023.

Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situație neprevăzută. Comisia Europeană se va abține de la impunerea oricăror restricții atât timp cât măsurile eficiente luate de Ucraina sunt în vigoare și funcționează pe deplin”, au mai precizat reprezentanții Comisiei Europene.

În schimb, Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, ar fi vrut ca interzicerea importurilor de cereale ucrainene să fie prelungită până la sfârșitul anului. Punctul său de vedere contrastează, însă, celui exprimat de Comisia Europene, potrivit Euronews.com.

De ce a fost aplicată interdicția

Măsura a fost adoptată începând din data de 2 mai și se aplică în cinci state europene din vecinătatea Ucrainei. Este vorba despre Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria care sunt nemulțumite de faptul că excesul de cereale a scăzut considerabil prețul acestora pe piață, ceea ce a afectat fermierii locali.

Interdicția importurilor de cereale ucrainene a fost criticată vehement de oficialii de la Kiev, inclusiv de președintele Volodimir Zelenski, care a catalogat această măsură drept ”absolut inacceptabilă”. De altfel, alte state UE, precum Germania și Franța, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul restricțiilor asupra integrității pieței unice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE