Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul director al Muzeului Luvru, pus sub acuzare pentru complicitate la fraudă și spălare de bani într-un caz de trafic de antichități

Fostul șef al Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, a fost pus sub acuzare, miercuri, la Paris pentru complicitate la fraudă în grup organizat și spălare de bani. El a fost plasat sub control judiciar, într-o anchetă ce vizează traficul de antichități din Orientul Mijlociu, titrează AP.

Potrivit procurorilor francezi, și doi dintre foștii colegi ai lui Martinez, din cadrul departamentului de antichități egiptene de la Luvru, au fost, de asemenea, reținuți, dar au fost eliberați ulterior fără a fi puși sub acuzare.

Parchetul nu a confirmat însă informațiile din dezvăluirile presei franceze, potrivit cărora cei trei bărbați ar fi suspectați de participare la traficul de piese de patrimoniu neprețuite.

Potrivit cotidianului Le Canard Enchaine, anchetatorii efectuau verificări pentru a constata dacă Martinez "a închis ochii" la certificate false de proveniență pentru cinci antichități egiptene, mai arată sursa citată.

Cotidianul a mai precizat că obiectele vizate au fost tranzacționate în 2016, când o filială a Muzeului Luvru din Abu Dhabi a achiziționat mai multe antichități egiptene pentru câteva zeci de milioane de euro.

Martinez a demisionat în 2021 de la conducerea Muzeului Luvru, aflându-se în fruntea instituției din 2013. El este acum ambasador pentru cooperare internațională în domeniul patrimoniului. Actualul director al Muzeului este Laurence de Cars.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE