Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiența unei călătorii cu Mocănița e unică și nu se compară cu nimic, spun turiștii: „E România noastră, e foarte bogată”

Călătoria cu Mocănița este o atracție pentru cei care vizitează Bucovina. Trenul cu abur parcurge un traseu de 25 de kilometri în trei ore. Turiștii sunt impresionați de peisajele montane și de casele oamenilor din zonă. O echipă Euronews România a fost acolo și vă spune cum este experiența unei astfel de plimbări.

Cu Mocănița, prin inima Bucovinei

Construită pentru transportul lemnului, la inițiativa unui proprietar de gater, această cale ferată a fost dată în folosință în 1888. Acum, este una dintre ultimele linii de acest fel care funcționează în Europa.

Mihăiță Moroșan este mecanic de tren. Acum lucrează pe Mocăniță. Ne arată și nouă cum funcționează acest mijloc de transport.

Mihăiță Moroșan: Aici este focarul. Uitați, unde facem foc. Dimineață venim la ora 6:00, curățăm, pregătim locomotiva pentru plecare, aprindem focul, după ce face presiune tragem apă, asta este maneta de la injector cu care tragem apă în cazan”.

Când aburul dens se ridică deasupra satului Moldovița înseamnă că Mocănița Huțulca a pornit la drum.

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „O plimbare cu Mocănița este ca o întoarcere în timp însă aveți parte de peisaje cu adevărat superbe. Vă bucurați de dealurile din Bucovina verzi și frumoase și de natura de aici”.

Cei care vin să se plimbe cu Mocănița pot vizita Mănăstirea Moldovița sau Muzeul Satului din localitate. Nicu Pleșa este din Galați și a venit să viziteze Bucovina.

Nicu Pleșa, turist: „Am văzut case vechi foarte mișto, foarte bine întreținute. Felicit gospodarii din sat. Știm toți că Bucovina e foarte frumoasă, foarte OK. Super peisaje. Toată zona mi-a plăcut. Am venit pentru o săptămână și încă mai am de descoperit. E România noastră. E foarte bogată și trebuie să o apreciem așa cum este ea”.

La capătul liniei, în Argel, producătorii locali îi așteaptă pe turiști cu produse tradiționale.

Olga Hauca, antreprenor: „Că vin 10, că vin 20, că vin 100 de călători cu această Mocaniță, noi suntem aici la capăt și îi întâmpinăm pe turiști cu cele mai gustoase produse în propria gospodărie și în propria camangerie”.

Reporter: Produse bucovinene?

Olga Hauca, antreprenor: „Exact! Autentice”.

De la bulz, cârnăciori, cartofi copți cu brânză, până la gogoși sau ciocolată de casă. Iar turiștii nu pleacă niciodată cu mâna goală.

Nicu Pleșa: „Normal că am luat pălincuță”.

Reporter: Cum a fost mâncarea?

Nicu Pleșa, turist: „Eu nu mânânc de post de obicei, dar sarmalele sunt extraordinare. Dacă stai trei zile, cu siguranță pui două-trei kilograme. Este imposibil să nu te îngrași”.

Prețul biletului pentru o călătorie cu trenul istoric este 60 de lei pentru adulți și 35 de lei pentru copii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE