Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Noaptea muzeelor”, marcată de proteste. Guvernul e somat să crească salariile. ”Angajații din muzee fac voluntariat. Este un efort teribil”

Protestul muzeografilor din timpul Nopții Muzeelor este perfect justificat și legitim, a declarat inițiatorul acestui eveniment cultural la nivelul țării noastre. În direct la Euronews România, Dragoș Neamu a precizat că sindicaliștii din muzee au purtat aproape patru ani discuții cu reprezentanții Guvernului pentru majorarea salariilor, iar acum ”Noaptea Muzeelor” stă în ”două parafe”: de la Ministerul Justiției și de la cel de Finanțe.

Invitat la emisiunea ”Bună dimineața, România” de la Euronews România, Dragoș Neamu, coordonator în cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor, a explicat că problemele cu care se confruntă domeniul Culturii au fost prezentate guvernanților încă din 2020.

De ziua noastră suntem cam bolnavi, dar tot ceea ce se întâmplă și acest context sensibil în care încercăm să organizăm Noaptea Muzeelor este perfect justificat.

Închipuiți-vă că a ajuns aici după negocieri nu de trei luni de zile. Toată pregătirea din spate, toate informațiile și argumentele care s-au adus vin din anul 2020. Au existat grupuri de lucru înaintea actualului ministru al Culturii în care tot s-a pus problema aceasta.

Am adus cifre, inclusiv de presiune bugetară care s-ar pune peste bugetul general al țării, cât ar însemna asta. Le-am făcut tema inclusiv reprezentanților Guvernului”, a afirmat Dragoș Neamu, inițiatorul evenimentului ”Noaptea Muzeelor” în România.

Domeniul culturii, oroarea politicienilor. ”Nu era absolut sexy în actul de guvernare”

”Știu discuții în interiorul claselor politice care aveau oroare în momentul în care se distribuiau portofoliile. Aveau oroare să se preia Ministerul Culturii și nu pentru că ar fi un lucru extrem de complicat să gestionezi cultura, ci pentru că li se părea absolut irelevant și nu era interesant, nu era absolut sexy în actul de guvernare”, a afirmat Dragoș Neamu.

El susține că decizia privind majorarea salariilor ”s-a blocat pe circuitele de avizare”.

”Ca toată lumea să fie mulțumită ar trebui să avem parafa Ministerului Justiției și al Finanțelor. Toată Noaptea Muzeelor, toate aceste beneficii legitime, care ar trebui să revină sectorului muzeal stau în două parafe.

Timpul când ar fi trebui să rezolve acest aspect nu s-a suprapus cu momentul organizării Nopții Muzeelor și de aici tot acest deranj.

Nu înțeleg de ce încercăm să complicăm niște lucruri atât de simple”, a mai precizat Dragoș Neamu.

Marcel Ciolacu a fost ”prost pus în temă ori greșit consiliat” privind creșterea salariilor angajaților din muzee

”Domnul premier ori a fost foarte prost pus în temă ori greșit consiliat. Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor. Aceste negocieri s-au întâmplat de trei zile.

Evident că dânsul a fost dus în eroare, luat prin surprindere.

De Noaptea Muzeelor, angajații din muzee fac voluntariat. Toate lucrurile grozave, dar extrem de concentrate și complicat de gestionat se întâmplă după efectuarea orelor legale de lucru, ceea ce pentru public este un lucru minunat, memorabil, pentru angajații din muzee este un efort teribil”, a mai explicat el.

”Noaptea muzeelor,” la un pas de a fi anulată. ”Toate aceste proteste sunt legitime”

”Am luat în calcul să anulăm totuși Noaptea muzeelor. A fost undeva luată o astfel de decizie în luna ianuarie, dar am primit niște garanții ferme că lucrurile se vor rezolva. Noi le-am luat de bune. Din păcate, lucrurile nu au fost onorate și am ajuns unde am ajuns.

Sunt foarte multe greve. Toate aceste proteste sunt legitime și noi le susținem”, a mai punctat reprezentantul Rețelei Naționale a Muzeelor.

Dragoș Neamu a amintit că instituții de cultură din 14 capitale-reședință de județ nu participă la ”Noaptea Muzeelor”, de aceea ”lucrurile sunt mult mai dramatice”.

Sindicaliștii spun că protestul din Noaptea Muzeelor va continua fiindcă nu au încredere în promisiunile guvernului, care i-a umilit și batjocorit până acum. Purtătorul de cuvânt al Executivului a transmis că săptămâna viitoare vor trece o ordonanță de guvern prin care să majoreze și salariile muzeologilor care lucrează în institutele Ministerului Culturii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE