Primul concurs național pentru meseria de instalator a avut loc săptămâna aceasta, în cadrul selecției pentru lotul național de meserii al României. Elevii câștigători vor pleca la Olimpiada internațională Worldskills anul viitor, unde vor reprezenta țara la mai multe meserii. Copiii sunt elevi la școala profesională.
În România sunt aproximativ 70 de licee care oferă calificarea de instalator. Este una dintre cele mai căutate și cele mai bănoase de pe piața muncii. Cei mai pricepuți elevi din România la specializarea de instalatori au participat la selecția pentru lotul național de meserii WorldSkills. Toți sunt pasionați de ceea ce fac și au talent, însă doar unul va ajunge peste un an la olimpiada internațională.
„E o meserie de viitor care nu se poate să te dea afară din orice, o meserie bănoasă, o meserie frumoasă. Vreau cât mai repede să încep lucrul, munca, pe teren mai ales”, a spus Cristian, elev la școala profesională de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”.
„În clasa a VIII-a au venit niște persoane care prezintă licee profesionale de meserii și ne-au prezentat oferta în domeniul acesta de gaze-apă, tehnico-sanitare și am zis să încerc și în clasa a IX-a am văzut că îmi place foarte mult. Am dezvoltat o pasiune foarte mare pentru această meserie și chiar îmi place foarte mult”, a povestit Ștefan, elev la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu”
Rata de angajare pentru această specializare este de 100%.
„Nu există o diferență între învățământul profesional tradițional și cel dual, doar că la dual operatorul economic vine cu o bursă suplimentară în anumite condiții, cu media 7 la modulele de specialitate. Bursa poate să ajună la 1.200 de lei pe lună pe copil și dacă mai vin și niște premii suplimentare, poate ajunge și la 1.600 de lei dacă copilul vine la școală, iar fiecare operator economic vine în școală cu un tutore de practică. Elevii vin și învață exact ce este nevoie pe piața muncii”, a explicat Irina Raț, profesor la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” din București.
Mai departe, elevii pot aprofunda meseria la facultate și asta presupune să poată proiecta sisteme de instalație ultramoderne.
„Înseamnă orașe inteligente, înseamnă sustenabilitate, înseamnă eficiență energetică a clădirilor, înseamnă concepție de clădiri, calculează consumuri energetice, gestionează funcționarea sistemelor din clădiri, fac în așa fel încât clădirile să fie confortabile, să fie eficiente energetic, să polueze cât mai puțin, toate aceste aspecte fiind interconectate între ele”, a explicat Mihnea Sandu, profesor la Facultatea de Ingineria Instalațiilor de la Universitatea Tehnică de Construcții București
„Aș dori o facultate și după aia să mă pot angaja”, spune Luca, elev la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”
Între timp, angajatorii speră să-i preia repede pe tineri direct de pe băncile școlii.
„Eu aș spune că este un deficit major. Avem nevoie de oameni pricepuți, oameni bine pregătiți și noi avem un curs de pregătire cu materialele noastre, dar este destul de greu să găsim oameni capabili care să facă aceste lucruri. Sunt conștient că odată cu formarea acestor tineri, vor intra în piața muncii și ne vor ajuta”, a spus Mihai Negulei, inginer de suport tehnic.
Învățământul profesional este considerat unul extrem de valoros în țările dezvoltate, de aceea se și promovează, prin concursuri mari ca WorldSkills, excelența în meserie.
„Următoarea mare competiție este olimpiada europeană de meserii EuroSkills, are loc în septembrie în Danemarca. Deja a fost făcută selecția pentru această competiție, vom fi reprezentați de 14 tineri în 10 meserii: bucătar, cofetar-patiser, mecatronist, inginer-roboți. Iar anul viitor cea mai mare competiție este olimpiada internațională de meserii WorlSkills Shaghai, în China, în luna septembrie, pentru care calificările urmează să se realizeze”, a spus Victor Dumitrache, director de programe la WorldSkills România.