Evaluarea Națională, modificată. Ministrul Educației, Daniel David: Aș vedea trei examene

Ministrul Educației, Daniel David, propune ca elevii să susțină Evaluarea Națională la trei probe, iar la una dintre acestea să fie determinate cunoștințe la științe, precum Biologie și Chimie. În direct la Euronews România, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a evidențiat că este necesară o reformă a sistemului de învățământ preuniversitar deoarece, la ultimele verificări, România a înregistrat o rată de analfabetism funcțional de 46%.

Invitat în emisiunea „Euroeducația” de la Euronews România, Daniel David a menționat că în prezent „nu evaluăm toate competențele pe care le-am țintit prin gimnaziu”, motiv pentru care „nu știm dacă gimnaziul și-a atins scopul sau nu”. Ministrul Educației vrea modifice examenul de Evaluare Națională, după modelul unor țări ca Franța sau Italia.

„Vă spun de ce este o problemă. Noi ne angajăm că formăm mai mult competențe cheie, competențe de bază - opt sau cinci.

În clasa a doua evaluăm mai mult - avem și limbă și matematică. Avem și o zonă de știință. În a VI-a avem, pe lângă matematică, și oarecare zonă de știință. În a VI-a avem iarăși aceste zone. Brusc, în VIII-a eliminăm zona de știință și rămânem doar la română și matematică.

Noi nu evaluăm toate competențele pe care le-am țintit prin gimnaziu. Nu știm dacă gimnaziul și-a atins scopul sau nu”, a afirmat Daniel David, la Euronews România.

Ministrul Educației susține că Evaluarea Națională din forma actuală are o forță foarte mare. „Grevează traiectoria de viață a unui copil”

„A doua problemă majoră este că nu numai că este restrictivă evaluarea, adică la două materii, dar este și punctuală. Ai o evaluare. A treia problemă: această evaluare restrictivă și punctuală o folosești cu o forță foarte mare pentru admitere la liceu.

Altfel spus, ceva restrictiv și punctual grevează traiectoria de viață a unui copil. Poate în ziua aia ai avut o zi proastă și pentru că ai avut o zi proastă, te trezești că nu reușește să intre acolo unde ar fi vrut să intre”, a afirmat ministrul Educației.

Daniel David, despre Evaluarea Națională: „Acest sistem nu poate fi argumentat. Nu l-am găsit niciunde

„Poate era cineva foarte bun la biologie și chimie și ar fi țintit zona de științe. Dar noi îl testăm la română și matematică pentru zona de științe, zona în care el ar fi bun, fiindcă are biologie și chimie.

Oricum te uiți, logic, acest sistem nu poate fi argumentat. M-am uitat la bunele practici internaționale. Haideți să vedem ce fac alții.

Nu l-am găsit niciunde. Nu există niciunde, cel puțin în țările Uniunii Europene și în câteva țări de referință pe care le-am verificat: Coreea de Sud, Japonia, Singapore”, a argumentat Daniel David, la Euronews România.

Cum vrea ministrul Educației să schimbe Evaluarea Națională: Soluția pe care o propun este să evaluăm mai multe competențe

Ministrul Educației a explicat că este nevoie de a fi schimbat modul în care sunt testate competențele elevilor la Evaluarea Națională deoarece, în cazul testărilor PISA, „analfabetismul funcțional este foarte mare”. „Orice om de bun simț, nici măcar nu trebuie să fii specialist, îți spune: asta nu funcționează și trebuie schimbat”, a motivat el.

„Soluția pe care o propun este să facem, de exemplu, cum fac și italienii, cum fac și francezii, să evaluăm mai multe competențe: să țintim competențele cheie pe care noi le urmărim pe parcursul gimnaziului. Acolo încă nu intrăm în specializări.

Atunci, vei avea un rol informativ al acestei evaluări. Vei ști cum și-a făcut gimnaziul datoria pentru a forma acele competențe cheie. E prima schimbare pe care o propun.

A doua schimbare pe care o propun este să flexibilizăm un pic forța pe care o are Evaluarea Națională. E o evaluare punctuală”, a afirmat Daniel David.

Daniel David: Aș lăsa liceele cu diverse specializări să dea ponderi diferite probelor

„Aș lăsa liceele cu diverse specializări să dea ponderi diferite probelor de acolo, în funcție de profilul pe care îl au. Mă aștept ca cei de științe să valorizeze rezultatele la biologie și la chimie mai mult decât alte rezultate din zona geografiei. Cei din zona socio-umană să valorizeze geografia și istoria, în comparație cu altele. Toate sunt luate în calcul, dar ai ponderi diferite.

Aș lăsa câteva locuri la dispoziția liceului. De ce? Tot pentru a ajuta copiii, să nu fie o evaluare punctuală. Poate cineva bun la biologie și la chimie, e olimpic, fără premiul mare, pentru a ajunge pe altă rută acolo, a avut o zi proastă. Atunci nu merită să îi dai o a doua șansă pentru a intra la specializarea care-l interesează, cea de științe?”, a afirmat ministrul Educației.

Daniel David a mai spus că în viitor să existe și un „portofoliu educațional, adică să nu te uiți la evaluarea aia punctuală.”. „Să fie o evaluare de portofoliu: ce ai făcut în toată perioada gimnaziului, să fie și activități extracuriculare poate luate în calcule.”

„Acum nu putem face lucrul ăsta din două motive. Există o inegalitate foarte mare între școli.

Al doilea motiv, profesorii. Nu avem standarde. Noi știm că profesorii nu folosesc aceleași unități de măsură când dau note. (...)

Mă aștept ca, cu o educație reformată, treptat discrepanțele între școli se vor reduce. Mă aștept, în același timp ca prin standardele pe care o să punem în timp, scala folosită de profesori, când dau note, să fie una comună. Atunci vom putea evalua portofoliul pentru că voi ști că un 8, în județul Cluj, în nu știu ce sat, este apropiat de un 8 într-un liceu foarte bun din București”, a menționat el.

Evaluarea Națională la mai multe materii

„Am în minte o probă, a treia probă, cu subteste, unele cu câțiva itemi de știință, altele cu câțiva itemi legați de disciplinele socio-umane - istorie, geografie.

Atunci ai avea practic note la matematică, la română și la subtestele respective. Atunci fiecare liceu vine și selectează lucrurile în funcție de profilul pe care-l are, de ponderi diferite.

Evident, nu 8 sau 5 examene. Aș vedea mai degrabă trei examene”, a explicat Daniel David.

„Meditațiile să fie tot mai puțin importante și să faci școala bună acolo”

„Când aud astfel de discuții, întrebarea mea este: de ce îi medităm și îi dopăm cu meditații pentru două materii?

Sistemul merge prost. Când am propus această evaluare, nu am gândit-o ca o evaluare într-un sistem prost.

Am spus că această schimbare a evaluării trebuie să vină cu alte reforme: reforma de curriculum, reformă de metode de predare, reforma manualelor, astfel încât meditațiile să fie tot mai puțin importante și să faci școala bună acolo”, a menționat Daniel David, la Euronews România.

„Aproape de jumătate de cei care ajung în zona liceului sunt în zona de analfabetism funcțional”

Ministrul Educației a subliniat că este nevoie de regândirea învățământul preuniversitar deoarece „devine o problemă de securitate națională”:

„Spre exemplu, la nivelul liceului, zona de analfabetism funcțional, oricum o măsori, fie pe conținuturi (...) În februarie, vorbeam de analfabetism funcțional la un nivel de 46%. (...) În plus, dacă socotim utilizarea competențelor în viața de zi cu zi, avem măsurarea la testele PISA, la 15 ani, tot în jur de 40-42%.

Este clar că oricum vrem să ne uităm. Cu câtă benevolență vrem să ne uităm la acest sistem, nu poți să nu recunoști că nu funcționează bine. Aproape de jumătate de cei care ajung în zona liceului sunt în zona de analfabetism funcțional”, a spus Daniel David.

„Am spus foarte clar că în acest moment, învățământul preuniversitar dacă nu îl regândim, devine o problemă de securitate națională”, a adăugat el.

De ce reformarea educației este o problemă de securitate națională. „Este pusă la risc țara, nu doar omul individual”

„Pentru mine este o problemă că nu folosim potențialul bun de inteligență și creativitate pe care îl au tinerii noștri. Ca psiholog, am făcut analize, comparații încă din 2015, arătând că acest potențialul de inteligență și creativitate nu este diferit față de țările vestice pe care le luăm ca referință - țări nordice, Marea Britanie, Franța, SUA...

Cred că e o problemă de securitate națională. Nu îți folosești potențialul pe care oamenii din acea țară îl au. În al doilea rând, pe acest fond de educație deficitară, au înflorit abordările care țin de pseudoștiință și pseudo-religii, teorii conspiraționiste, fake news, care afectează societatea, fiindcă atacă fundamentele statului modern, atacă instituțiile statului.

În acest moment, când ai și afectare individuală și afectare socială, adică instituțiile statului sunt afectate, oamenii încep nu să pună preț pe ce spune o universitate, pe ce spune Academia Română...

Asta este problema de securitate națională, fiindcă este pusă la risc țara, nu doar omul individual, ci deja țara”, a avertizat el.

„Nu avem profesori care să aibă pregătirea transdisciplinară”

„Nu avem profesori care să aibă pregătirea transdisciplinară. Noi încă avem profesori de fizică, de chimie, de biologie. Abia acum universitățile o să reia vechea practică unei duble specializări, atunci când vei avea fizică și chimie, biologie și fizică. În următorii ani, când vor apărea aceste generații de absolvenți și vor intra în preuniversitar, vom putea gândi predarea pe arii curiculare.

Deocamdată, haideți să stăm pe discipline și să ne asigurăm că predăm bine disciplinele respective”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE