Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii, nepregătiți în școală pentru angajare. 27% dintre tineri nu au abilități profesionale pentru a putea găsi un job

La nivel international, unul dintre tineri nu are abilități profesionale necesare pentru a putea găsi un loc de muncă. și doar 34% dintre tineri lucrează, potrivit UNICEF. În contextul discuțiilor privind noile legi ale educației, reprezentanții societății civile cer guvernului modernizarea învățământului astfel încât tinerii să fie pregătiți de pe băncile școlii pentru a se putea angaja după școală.

Principala problemă a tinerilor care nu au minimum de abilități profesionale este analfabetismul funcțional.

”O mare parte din copiii care vin din comunitățile dezavantajate nu au acces nici măcar la școală primară de calitate, deci în momentul în care ei ajung să intre într-o zonă vocațională, au acumulat deja un deficit foarte mare. În foarte multe țări din Europa, școala profesională nu este un blestem în viață, școala profesională este un parcurs câte se poate de onorabil și de firesc, pe care copiii îl decid dintr-o perioadă mai timpurie în funcție de planurile lor de viitor, în funcție de competențele lor,” a explicat Eduard Petrescu, specialist programe UNICEF.

Rata abandonului școlar

Reprezentanții celei mai performante școli profesionale din România spun că lucrul care îi lipsește acum învățământului este managementul pe criterii de performanță. Adică directorii de școală care vor și se luptă să realizeze o schimbare.

”Noi urmărim progresul elevilor, am introdus testare standardizată, urmărim retenția elevilor și practic prin aceste sisteme și metode, practic reușim să evităm în cazul multora dintre ei abandonul școlar, de exemplu. Avem o rată de angajabilitate de 95% la angajator după ce acești elevi își termină studiile,” a declarat Camelia-Antonia Engel, școala profesională de la Brașov.

La rândul lor, angajatorii observă că lipsa anilor de studiu, atât la nivel preuniversitar cât și la nivel universitar, face tot mai dificilă angajarea.

”Avem un studiu care spune că fiecare an de școală în plus duce la creșterea venitului viitorului adult cu aproape 9% și o reducere a riscurilor problemelor de sănătate cu aproape 8%. Iar lipsa finanțării face ca unul din patru tineri în jur de 30-34 de ani să aibă studii superioare finalizate, adică 24%, cel mai mic procent din UE,” a declarat Flavia Popa, angajator de la o bancă.

Rata abandonului școlar în România este de aproximativ 15%, rata abandonului universitar este pe la 43%, iar rata analfabetismului funcțional este în jur de 45%, potrivit rezultatelor de la testele PISA.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE