Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți tineri își caută locuri de muncă. Cererea a crescut cu 20% față de anul trecut

Tot mai mulţi tineri se află în căutarea unui loc de muncă, la aproape două săptămâni de la încheierea examenului de Bacalaureat.

Numărul de aplicări pentru joburile entry level şi cele din categoria „fără experienţă" au crescut cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Agerpres.

Peste 25.000 de locuri de muncă scoase pe piață

Angajatorii au scos pe piață peste 25.000 de locuri de muncă pentru cei fără experiență sau cei din segmentele entry-level.

Cele mai multe locuri de muncă au fost postate de companiile care activează în retail, cele din servicii, industria alimentară, turism, transport şi call - center/BPO.

„Dacă a fost ceva bun în aceşti ani de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piaţa muncii. Au înţeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei, să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, să meargă la interviuri mai bine pregătiţi şi, în general, să fie mai serioşi când vine vorba de viaţa lor profesională”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Preferințele tinerilor

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări din partea acestor candidaţi au fost retailul, call-center/BPO, servicii, IT/telecom şi turism/horeca.

Acestea sunt, în mod tradiţional, domeniile spre care se îndreaptă cu cea mai mare uşurinţă tinerii pentru că permit o specializare rapidă la locul de muncă. Unele sectoare, cum ar fi turism, HoReCa sau call-center, vin şi cu proiecte sezoniere, căutate în special de cei care vor să se angajeze doar pe perioada verii.

Cu toate acestea, sunt și tineri care aleg joburi în funcție de pasiunile pe care le au.

„Probabil translator, ceva în domeniul de limbi străine”, spune o tânără.

„Eu sunt cu actoria, vreau să fac Facultatea de Actorie, UNATC-ul. Și, după aceea, cu puțin noroc, cine știe?”, sunt planurile unui tânăr.

Pe de altă parte, locurile de muncă remote, adică de la distanță, sunt foarte căutate printre tinerii care se pregătesc de admiterea la facultate. Asta pentru că mulți își doresc să poată lucra nu doar pe perioada verii, ci și după începerea cursurilor.

„Aș putea și part-time, depinde acuma cum o să fie, depinde cât de greu e și ce am de făcut”, spune un tânăr.

„Faptul că vedem, însă, un procent destul de mare, peste media la nivelul întregii pieţe de candidaţi, a celor care aplică pentru joburi remote, ne duce la concluzia că sunt destul de mulţi tineri care vor să se angajeze permanent şi să poată continua munca şi din toamnă, în paralel cu studiile. Dacă, la nivel general, vorbim despre un procent de 12% alocat aplicărilor pentru locurile de muncă remote, în cazul celor fără experienţă procentul creşte la 20%”, a explicat Roxana Drăghici.

Dintre domeniile preferate de tineri, cele mai mari salarii medii nete le oferă angajatorii din:

  • IT - 4.000 de lei,
  • telecom - 3.500 de lei,
  • call-center/BPO - 2.700 de lei,
  • turism/HoReCa - 2.500 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE