Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refugiații ucraineni, o soluție pentru criza forței de muncă din România. Cei mai mulți au studii universitare

România se confruntă cu o criză a forței de muncă, dar specialiștii spun că ucrainenii ar putea fi soluția. Cei peste 80.000 de refugiați care s-au stabilit în România ar putea umple golul din piața muncii, dar asta depinde doar de autorități și de angajatori.

27% dintre ucrainenii stabiliți în România vor să își găsească un loc de muncă

Peste 27% dintre ucrainenii stabiliți în România vor să își găsească un loc de muncă, iar 9% vor să fie cât mai independenți. Deși peste jumătate din ei abia așteaptă să se întoarcă acasă, specialiștii în recrutare spun că o bună parte pot să fie convinși să rămână în România. Cum pot face autoritățile asta? Oferindu-le locuri de muncă.

Katya e în România din luna martie. Inițial a venit cu fratele ei, dar acesta a trebuit să se întoarcă înapoi în Odesa. Acum e singură, dar se bucură că și-a găsit un loc de muncă.

Katya, ucraineancă: „În două săptămâni am găsit acest job din întâmplare, pentru că nu l-am căutat. Eram așa derutată. Nici măcar nu m-am gândit la muncă, dar munca a fost soluția problemelor mele, pentru că aveam la ce să mă gândesc.”

Reprezentant Ambasadă Ucraina: „Lor le place aici și mulți care pleacă mai departe, din păcate, ca să-și asigure familia, să-și poată întreține părinții ori copiii, pleacă mai departe în Occident. Pe urmă scriu și spun că se jăluie, că ar vrea să se întoarcă în România, că aici le-a fost mai bine.”

Primul gând al oamenilor este siguranța

În momentul în care pleacă din Ucraina, primul gând al oamenilor este siguranța. Peste 60% din ei au ales România pentru că este o țară NATO, însă pentru mulți dintre ei securitatea înseamnă și găsirea unui loc de muncă.

Tiberiu Focică, director general EWL România: „România a devenit o țară interesantă pentru ucraineni. Faptul că am reușit să angajăm în ultimele luni personal peste 500 de oameni dintr-un total de 2.800 la nivel național, înseamnă că avem o ofertă de muncă destul de interesantă pentru ei, condiții foarte bune, mai ales ținând cont că peste 90% din ei sunt mame cu copii.”

70% dintre ucrainenii veniți în țara noastră au studii universitare. 11% sunt paramedici și asistenți, iar 10% sunt medici. Experții spun că acum mingea este în terenul Guvernului când vine vorba de gestionarea potențialului economic pe care îl oferă ucrainenii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE