Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 1 milion de refugiați au ajuns în România de la începutul invaziei rusești: „Sunt emoționată până la lacrimi. Am fost întâmpinați atât de bine"

Aproape un milion de refugiați au ajuns în România de la începutul invaziei rusești. După Polonia, țara noastră este a doua opțiune a celor care vor să scape de război.

România a fost în toată această perioadă în centrul atenției presei globale, iar jurnaliștii Euronews România au urmărit soarta ucrainenilor și au transmis reportaje pentru Euronews World, atât din Nordul României, de la Siret, cât și de la Isaccea.

În prima săptămână a războiului, 10.000 de ucraineni intrau în România la fiecare 24 de ore

În prima săptămână a războiului, 10.000 de ucraineni intrau în România la fiecare 24 de ore. Erau, în medie, șapte refugiați pe minut. Cei mai mulți treceau vama prin Porubne - Siret, în Nordul României.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: „Este un moment foarte emoționant aici, anume în acest loc al trecerii frontierei. Bărbații își aduc soțiile, familiile, se despart de cei dragi. Bărbatul îl întreabă pe grănicer dacă are voie să treacă, dar a primit un refuz. Este momentul despre care vă vorbeam, momentul despărțirii.”

Jurnaliștii Euronews au găsit voluntari în ambele părți ale graniței, oameni dispuși să-i ajute pe cei care fugeau de război și moarte.

Românii s-au mobilizat din prima zi și au adăpostit ucraineni în propriile case

Impresionați de suferința vecinilor din Ucraina, românii s-au mobilizat din prima zi și au adăpostit ucraineni în propriile case. Este și exemplu Rozei, casa căreia s-a transformat în adăpost temporar pentru mulți refugiați.

Ion Roșu, gazdă din România: „Vrem ca războiul să se încheie până mâine, dar indiferent de situație, vom găzdui la nevoie.”

Olena a plecat de la Kiev cu mama ei și cu cele două fete ale sale, de 14 și 8 ani. Tatăl și soțul Olenei au rămas în Kiev.

Olena, refugiată: „Tocmai am luat niște lucruri în geantă, apoi am sărit în mașina mea. Ne-au adus mâncare, mâncare caldă, de casă și toate lucrurile de care aveam nevoie.”

Maria, 14 ani, fiica Olenei: „Vreau să merg acasă foarte mult.”

În partea de sud a României, la Isaccea, refugiații ucraineni au folosit bacul pentru a trece Dunărea. În primele zile ale invaziei rusești, voluntarii, dar și angajații bacului au muncit aproape fără somn.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews România: „Oamenii care fac parte din echipajul feribotului nu au dormit de trei zile și au fost de serviciu de trei nopți.”

În câteva săptămâni s-au adunat deja 1.000 de oferte de ajutor

Ajutorul românilor a fost atât de mare, încât asociația de IT-iști voluntari, Code4Romania a încercat să-l sistematizeze. A lansat o platformă de ajutor, pe care a donat-o Guvernului. În câteva săptămâni s-au adunat deja 1.000 de oferte de ajutor. Este vorba de adăpost, haine, mâncare.

Iar de multe ori, ucrainenii și-au manifestat recunoștința cu ochii în lacrimi.

Refugiată: „Sunt emoționată până la lacrimi. Am fost întâmpinați atât de bine. Sunt fără cuvinte. Românii sunt oameni foarte buni, foarte buni, la fel ca ucrainenii."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE