Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE, investiții de miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei. Ce rol va juca România

Comisia Europeană a anunțat crearea unui mecanism de reconstrucție a Ucrainei, iar România poate juca un rol extrem de important. După centrul de ajutorare a refugiaților de la Siret, țara noastră ar putea gestiona și un hub regional pentru investiții în Ucraina. Asta spun de la Bruxelles, europarlamentarii români.

Ce spun europarlamentarii

„Războiul din UA influențează totul. Avem și sanse în acest sens. Și reconstrucția Ucrainei, care este planificată, se face pe criteriul proximității. Cu siguranță că un hub logistic pentru reconstrucția Ucrainei av trebui să fie localizat în apropierea granițelor, de exemplu în România.(...)”, a precizat Iuliu Winkler, europarlamentar PPE.

„În acest moment România este văzută bine. Modul în care România a acționat din 25 februarie a fost foarte bine (...). Beneficiem de un val favorabil de percepție și în PE. Să folosim acest val și pentru interesul cetățenilor din România.”, a adăugat acesta.

Victor Negrescu: „România este acum la masa negocierilor”

„UE se confruntă cu o situație dramatică, poate cea mai grea perioadă, de după al Dolea Război Mondial. Diferența este că România este acum la masa negocierilor și poate profita din plin de beneficiile pe care le aduce apartenența la UE”, a precizat Corina Crețu, europarlamentar S&D.

„România are dorința și capacitatea să participe la procesul de reconstrucție – capacități logistice, companii românești care pot participa, fonduri europene, vorbim de transporturi, mărfuri. România poate face acest lucru gestionand hubul umanitar, ne-am dori să dezvoltăm un hub umanitar în zona Tulcea, pentru ce se întamplă în Sudul Ucrainei.”, a declarat Victor Negrescu, europearlamentar S&D.

Siegfried Mureșan: „Este clar că Ucraina va avea nevoie de sprijin”

„Toată Uniunea Europeană a văzut efortul românilor (...) Este clar că UE poate fi sigură și stabilă, doar dacă noi, țările membre din Estul continentului suntem sigure, sprijinite și stabile.

Economic este clar că Ucraina va avea nevoie de sprijin (...) că va trebui ca reconstrucția să fie făcuta și cu fonduri publice, și cu investiții private (...) Eu susțin acceptarea și includerea Ucrainei în piața interna a UE, asta ar însemna ca în acele sectoare în care Ucraina poate exporta, exporturile pot ajunge mai repede în UE și investițiile din alte țări ale UE se pot face mai ușor în Ucraina.”, a declarat Siegfried Mureșan, europarlamentar PPE.

Nicolae Ciucă: „România va contribui la reconstrucția completă a Ucrainei”

După vizita sa la Kiev, premierul Nicolae Ciucă a declarat că România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei.

România va contribui la reconstrucția completă a Ucrainei. (...) Subliniez utilitatea hub-ului umanitar lansat la 9 martie, la graniţa cu Ucraina, pentru a eficientiza asistenţa umanitară acordată cetăţenilor ucraineni. Acesta a fost tranzitat de 32 de convoaie umanitare, atât internaţionale, cât şi româneşti. Românii înşişi au oferit pachete consistente de asistenţă umanitară, fie sub formă de provizii medicale, mâncare, combustibil sau alte produse de bază, necesare cetăţenilor ucraineni. Ştiu că putem face mai mult şi vom face mai mult”, a declarat premierul.

Până acum Comisia Europeană a mobilizat patru miliarde de euro, ajutor umanitar și propune de asemenea acordarea a 9 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi pentru Ucraina, plus contribuții financiare din partea partenerilor, între care Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE