Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Andrzej Duda: „Ucraina trebuie să-și decidă singură viitorul”

„Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene”, a declarat, duminică, președintele Poloniei, Andrzej Duda, în apaluzele parlamentarilor ucraineni și ale lui Volodimir Zelenski.

Primul lider străin care s-a adresat personal Parlamentului ucrainean de la începutul războiului, Andrzej Duda, i-a criticat pe cei care ar sugera ca Ucraina să cedeze cererilor lui Vladimir Putin de a pune capăt războiului. „Ucraina trebuie să-și decidă singură viitorul”, a declarat Andrzej Duda.

În opinia președintelui Poloniei, sacrificarea Ucrainei va fi o lovitură uriașă ,nu numai pentru națiunea ucraineană, ci și pentru întreaga comunitate occidentală. Guvernul de la Varșovia face toate eforturile pentru a convinge țările indecise din Uniunea Europenă să accepte Ucraina ca membru. Potențiala candidatură a Ucrainei la Uniunea Europeană urmează să fie discutată la sfârșitul lunii viitoare, în cadrul unui summit organizat la Bruxelles.

Reconstrucția Ucrainei necesită un efort comun

 „Azi, nu dumneavoastră, ci lumea occidentală se confruntă cu un test de credibilitate, pentru a afla dacă valorile sale înseamnă sau nu ceva cu adevărat. Dacă, de dragul păcii, al intereselor economice sau al ambițiilor politice, Ucraina va fi sacrificată, chiar și un centimetru din teritoriul său sau o bucată din suveranitatea sa, va fi o lovitură uriașă nu numai pentru națiunea ucraineană, ci și pentru întreaga comunitate occidentală. Nu am nicio îndoială în privința asta,” a declarat Andrzej Duda.

Acesta a menționat că reconstrucția Ucrainei este subiect important și reprezintă siguranța câștigului conflictului. Pentru a face acest lucru posibil este necesar un efort comun al țărilor Uniunii Europene și al Statelor Unite, iar Polonia se va număra printre țările lider care se vor implica în programul de reconstrucție a Ucrainei.

Locul de naştere al sindicatului Solidaritatea care a jucat un rol în căderea comunismului în Estul Europei, Polonia are de multă vreme relaţii tensionate cu Rusia. După invazia rusă din Ucraina, Varşovia a fost unul dintre aliaţii cei mai fermi ai Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE